Protest ispred Skupštine Crne Gore protiv izmjena vjerskog zakona

RSE
Autor 28.12.2020. u 16:42

Protest ispred Skupštine Crne Gore protiv izmjena vjerskog zakona

Protest pristalica crnogorskih patriotskih organizacija ispred Skupštine Crne Gore, završen je oko 15 sati uz poruku da će se ponovo okupiti, te da ne pristaju na “sprovođenje velikosrpske politike i jednovjerne Crne Gore”.

Skup je protekao, uz paljenje baklji i bez incidenata.

Okupljeni su uzvikivali parole “Ne damo državu”, “Četnici”, “E viva Montenegro”, “Nije ovo Srbija”, a mogle su se čuti i psovke upućene novoj parlamentarnoj većini i Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade, čija je partija najavila da će podržati izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U jednom trenutku su se ispred grade Skupštine našli i poslanici opozicione Demokratske partije socijalista i bivši premijer Duško Marković koji su pozdravljeni od strane okupljenih.

Nemanja Batrićević, jedan od govornika na skupu, poručio je da se ponovo izdaje država Crna Gora, a da se njeni građani dijele na antifašiste i na fašiste.

„Mi se danas svrstavamo i pitanje je hoćemo li za života ove generacije imati druge prilike za to. Mi se danas dijelimo jednom i za vazda. Ne po naciji, ne po vjeri već po vrijednostima. Dijelimo se na sekularne i na klerikalne, moderne i na feudalne, na slobodne i na porobljene“, poručio je Batrićević.

Prema njegovim riječima, danas „eksponenti velikosrpske politike zvanično počinju proces stvaranja jednonacionalne i jednovjerne Crne Gore“.

„Taj podmukli vjekovni plan započinje najvećom poharom kulturnoga blaga Crne Gore i njegovim predavanjem u ruke države Srbije. Taj podmukli naum ravnogorskih ideologa počinje potpunom asimilacijom Crnogoraca, ali se završava progonom nepravoslavnoga stanovništva, već najavljenom događajima u Pljevljima nakon izbora i stvaranjem etnički čistog srpskog svijeta“, kazao je Batrićević.

Peđa Vušurović, jedan od govornika, poručio je da njihovi zahtjevi ostaju isti i da će se, ukoliko bude bilo potrebe, ponovo okupiti.

„Gore glave i gore krila, orlovi nezavisne Crne Gore. Okupićemo se opet đe god u Crnoj Gori bude trebalo i kad našoj Crnoj Gori bude trebalo”, poručio je on.

U Crnogorskom parlamentu je paralelno održana sjednica Odbora za ljudska prava i slobode, čija je većina sastavljena od članova iz vladajuće koalicije, predložila parlamentu da u dnevni red uvrsti izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Izmjenama Zakona ukidaju se odredbe koje je prošle godine usvojila bivša parlamentarna većina predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), partija predsjednika države Mila Đukanovića, a koje se odnose na preispitivanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

Od usvajanja tog zakona Srpska pravoslavna crkva (SPC) i tadašnja opozicija je organizovala konstantne proteste koji su praktično okončani nakon poraza DPS-a na izborima u avgustu. SPC je uvrejena da se zakonskim rješenjem usvojenim pre tačno godinu dana, uz inciente u crnogroskom parlamentu, pokušala oduzeti njena imovina. Nasuprot tome predstavnici ranije vlasti su bili stava da su ovim zakonom uvodili red u religijska pitanja.

Na ulazu u Skupštinu Crne Gore, na stepenicama u sredini je i donedavni premijer Duško Marković
Na ulazu u Skupštinu Crne Gore, na stepenicama u sredini je i donedavni premijer Duško Marković

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je u nedjelju 27. decembra apelovao na građane da odustanu od masovnog okupljanja i da poštuju zdravstvene mjere.

U Crnoj Gori od 22 decembra na snazi su mjere nove Vlade koje zabranjuju javna okupljanja.

Izuzetak od zabrane javnih okupljanja predstavlja prijavljeno okupljanje do 25 osoba, uz primjenu distance od 2 metra, uz nošenje maski i upotrebu megafona i transparenata, bez uzvikivanja, u trajanju do 60 minuta.

Sve mimo toga je podložno kažnjavanju.

RSE

RSE
Autor 28.12.2020. u 16:42