S mirom brate, s mirom

Jovan Nikolaidis
Autor 20.6.2022. u 09:42

Izdvajamo

  • Zašto naturati primjere rušenja i ruženja naše multikulturalnosti, kojih je, dakako, bilo, i njima runiti snagu dobrih namjera čovjeka čovjeku da se konfliktu prevaziđu? Božja je poruka i ljudska zadaća da se zlo nadvlada, jer je dobrote preostalo sijaset. S mirom, brate, s mirom, osvrni se oko sebe, naći ćeš način. Ne vidim lakšeg puta ka pomirenju od činjenja dobrih djela svakog svakome od nas.

Povezani članci

S mirom brate, s mirom

Još jedna valjana prilika nam se uka­zuje da se svi naši kapaciteti, neovisno od političkih opcija i strategija partija koje nastanjuju ovu mediteranskobalkansku postaju, spregnu u jednu maticu. Dobri zakoni o manjinama uvod su u posto­janost državne politike, kao i mnogi zakona koji će biti donijeti, a ne moraju se ticati odnosa većinskog i manjinskog prava građana ove zemlje.

Integrisani državljani, koji pozicioniraju svoje mjesto u evrop­skoj budućnosti. Isto valja učiniti i u kulturi. Crnogorska kultura je crnogorska multikultura.

Što je Crna Gora manjinama, a što su one njoj?! Što nam znače rijeke izbjeglica, koje su, s vremena na vrijeme, granice ove domaje prelazile u strahu, i od jada gorkoga utekavši naišle na pruženu ruku mještana a, potom, kad su se hajdučije slegle, s mirom izašle iz njega. Pamtite li izbjegle iz Hercegovine nekoć, ili maltene od juče albanski živalj koji je bježao od srpskog ludila? Iz pakla u Karadag, u Crnu Goru, u Montenegra, u Evropejsku. Što je donijelo današnjoj državi vremenom bogato iskustvo multikulturalnosti?

Zašto naturati primjere rušenja i ruženja naše multikulturalnosti, kojih je, dakako, bilo, i njima runiti snagu dobrih namjera čovjeka čovjeku da se konfliktu prevaziđu? Božja je poruka i ljudska zadaća da se zlo nadvlada, jer je dobrote preostalo sijaset. S mirom, brate, s mirom, osvrni se oko sebe, naći ćeš način. Ne vidim lakšeg puta ka pomirenju od činjenja dobrih djela svakog svakome od nas.

Nije teško, nije skupo. Zašto ne graditi optimizam kad je svijet sve više turoban i krut. Svako od nas nekome nešto duguje i svako ponešto nekome daruje. Koračaj ka idealu ljudske zajednice: slobodan pojedinac oslobođene države. Nemoj da iritiramo frustriranu podsvijet svadljivih pojedinaca, njihova je utroba puna žuči kad vide da se narodi Crne Gore razumiju. Bilo je dosta krvljenja i pizme – umijemo mi i bolje i ljepše.

Ja u to hoću, ja u to moram da vjerujem: Nova Crna Gora će iznova započeti davna lijepa druženja.

AntenaM

Jovan Nikolaidis
Autor 20.6.2022. u 09:42