“Umjetnička galerija u pokretu” Lagos, Nigerija

tačno.net
Autor 25.7.2013. u 13:40

“Umjetnička galerija u pokretu” Lagos, Nigerija

Brzi autobusni prijevoz (BRT) je prometni sustav koji je ubrzano usvojen od strane mnogih vlada i gradova diljem svijeta kako bi se riješio problem dnevnih migracija (putovanja na posao i nazad) i problemi kretanja ljudi u gradovima. Ne samo da BRT sustav nudi drugi oblik prijevoza on je također isplativ, već sada je postao moćan transportni sustav za zemlje u razvoju koje proživljavaju veliki porast u broju stanovnika.

BRT sustav u Lagosu se smatra prvim BRT sustavom te vrste koji se pojavio na afričkom kontinentu nakon što su predstavili svoje usluge javnosti 2008. godine. Umjetnički projekt Seek na BRT autobusima u Lagosu ostvareni su kao dio programa Goethe instituta koji se radio za 50. godišnjicu proslave Nigerije i festivala Live Art na Lagosu koji koji održan u prosincu 2012. godine.

Kao što je opisao umjetnik Karo Akpokiere “umjetnička galerija u pokretu”, preko projekta su se razni crteži ovog umjetnika postavili na ove autobuse. Ideja je bila da se “umjetnost premjesti iz galerije u javni prostor kako bi se omogućila nova veza između umjetnosti i publike”. Do sada odgovor je bio veoma pozitivan iako je inicijalni plan projekta bio da se ovi crteži zadrže do studenog i prosinca mjeseca 2012. godine – crteži se nikada nisu skinuli sa autobusa.

Akpokiere, koji je iz Nigerije, želi ovo pretvoriti u godišnji dizajn projekt za Lagos BRT sustav, koji će uključivati kako lokalne tako i međunarodne umjetnike. U ovom trenutku financijska održivost projekta  uskraćuje taj san.

 

 

Napisao/la: Rouen Smit thisbigcity

Uredila: M.G.

Ovaj članak izvorno je objavljen na web stranici održivi gradovi This Big City.

tačno.net
Autor 25.7.2013. u 13:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija