Psi i zima

tačno.net
Autor 18.1.2016. u 11:25

 Psi i zima

Foto: zastavki.com

Svi koji žive u područjima s hladnim i snježnim zimama na vrijeme sve pripreme za zimsko razdoblje: toplu odjeću i obuću, osiguraju odgovarajuću toplinsku zaštitu i grijanje doma, pripreme automobil itd. Nažalost, često se pri tome zaboravlja na kućnog ljubimca poput psa. Tijekom hladnih i snježnih zimskih dana pas nikada ne smije biti bez nadzora vlasnika, a to što ima dlaku ne znači da je potpuno otporan za hladnoću i snijeg!

Stoga psi tijekom zime također trebaju posebnu brigu i njegu vlasnika.

Nekoliko najvažnijih savjeta:

U zimskim mjesecima kolnici i nogostupi čiste se od snijega i leda, ali se istovremeno posipaju i sa solju koja omogućava otapanje leda i snijega te sprječava opasno klizanje. U ovu svrhu koriste se najčešće tzv. kamena sol, sol natrij klorida ili sol kalcij klorida (CaCl2), a koriste se i neka kemijska sredstva.

Mnogi vlasnici pasa ne znaju da sol koja se koristi za otapanje snijega i leda na kolnicima i nogostupima uzrokuje jako isušivanje kože, što često uzrokuje upalu i raspukline na mekušima šapa kod pasa. Nadalje, psi nakon povratka iz šetnje svakako će lizati šape kako bi se oslobodili neugodnog osjećaja uzrokovanog solju. Međutim, lizanjem se ova sol unosi u organizam, a posljedica je ozbiljan probavni poremećaj uz pojavu povraćanja i proljeva, a sol jednako uzrokuje oštećenje sluznice jednjaka i želuca kao i oštećenje kože na šapama, dok kemijska sredstva mogu uzrokovati ozbiljno trovanje.

Kako bi se izbjegla ova neugodna i bolna stanja, preporučuje se zaštita šapa koju postižemo primjenom odgovarajućeg balzama za njegu šapa tijekom zimskih mjeseci.Nakon šetnje potrebno je dobro oprati šape, naročito područje između prstiju, te dobro osušiti ručnikom.Nadalje, dlaka između prstiju i mekuši mora se tijekom zime redovito skraćivati. Naime, ako je dlaka (pre)dugačka, tada se snijeg i led vrlo lako i brzo slijepe za nju stvarajući pri tome malene ledeno-snježne kuglice koje se čvrsto drže za dlaku.

slika

Mnogi vlasnici pasa primjećuju da njihovi ljubimci tijekom hladnih zimskih mjeseci imaju pojačani apetit, pa stoga više jedu. No, potreban je oprez, a vlasnik ima dvije mogućnosti:

1. ljubimcu povećati obrok, što znači povećati dnevni unos hrane, odnosno kalorija u organizam. No, tada je potrebno psu omogućiti više kretanja, jer u protivnom će na proljeće radi povećane tjelesne težine morati na dijetalnu ishranu uz obavezan novi režim kretanja i vježbanja, a sve u svrhu postizanja normalne tjelesne težine.

2. Ne povećavati dnevni obrok, čak kada vas ljubimac moli svojim pogledom.

Pažnja!

Tijekom hladnih zimskih mjeseci organizam pasa vrlo je podložan i osjetljiv na razvoj dehidracije! Stoga pas mora uvijek imati svježu vodu za piće u neograničenoj količini.

Nikada se ne smije dozvoliti da pas jede snijeg ili led, jer u snijegu mogu biti neke otrovne tvari ili opasni predmeti…

Držanje pasa izvan kuće:

Psi koji se tijekom zimskog razdoblja drže izvan kuće, na otvorenom, također trebaju određenu brigu i njegu. Svakako se ovim psima mora osigurati odgovarajuće sklonište od hladnoće i snijega, a naročito od sjevernih vjetrova.Dobru zaštitu omogućuje kućica za pse, ali uvijek treba paziti da ulaz u kućicu ne bude u smjeru glavnih vjetrova, naročito sjevernih. Kućica mora biti dovoljno velika, ali ne prevelika: pas u njoj može stajati, okretati se i slično. Pod u kućici mora imati slamu ili sijeno (dobar izolator) te topli ležaj. No, slama ili sijeno moraju se redovito mijenjati (jednom tjedno), jednako kao i ležaj. Naime, radi velike vlage dolazi do razvoja plijesni u slami ili sijenu, dok ležaj postaje vlažan i prljav, što može uzrokovati pojavu različitih oboljenja kože i dišnih puteva.

ljubimci.info

tačno.net
Autor 18.1.2016. u 11:25