10 najčešćih uzroka agresije kod pasa

tačno.net
Autor 28.10.2014. u 10:08

10 najčešćih uzroka agresije kod pasa

UGRIZ psa može se spriječiti. Zato je prvi korak u prevenciji agresivnih ispada kod psa, poznavanje uzroka, koji mogu potaknuti takvu reakciju.

1. Mala djeca

Točnije, njihovi brzi i nepredvidivi pokreti, koji mogu izazvati negativnu reakciju. Ako imate psa koji nije previše prijateljski nastrojen prema djeci, izbjegavajte njihovo približavanje psu.

2. Bicikli, motori, skateboardovi

Brzi i pokretni objekti, koji su za psa novi i nepoznati, mogu kao takvi izazvati paniku. Također, mnogi psi osjete uzbuđenje zbog okretanja kotača, zbog čega često krenu u potjeru.

 

3. Prebrzo približavanje

Posezanje za psom, koje je za njega neočekivano, može biti vrlo neugodno te izazvati agresiju.

4. Poljupci i zagrljaji

 

I dok se neki psi obožavaju maziti, neki više vole da se ljudi oko njega suzdrže od zagrljaja i poljubaca. Pazite na znakove da je vaš pas pod stresom zbog toga i zamolite ljude da to ne rade s vašim psom.

 

5. Oštra kazna

Vikanje, grubo povlačenje ili udaranje psa, može izazvati psa na obranu. Prema tome, izbjegavajte takve načine ispravljanja psa, kako ne bi potaknuli agresiju.

 

6. Prijetnja drugog psa

Ono što također može izazvati vašeg psa da se brani, je i lajanje ili proganjanje od strane drugog psa. Ako su vam poznati takvi psi u susjedstvu, prošetajte svog psa negdje drugdje i nemojte riskirati.

7. Dotjerivanje

Ponekad i obično češljanje, podrezivanje kandži te ostali načini dotjerivanja, mogu izazvati agresiju kod psa. Zato, budite sigurni da se polako krećete, da ne radite nagle pokrete i pripazite na znakove, koji vam jasno pokazuju da vašem psu nije ugodno.

8. Obrana teritorija

Psi obično imaju više samopouzdanja na svom teritoriju, zbog čega mogu pokazati agresivnost, ako stranac ulazi u njihovo dvorište ili kuću. Ako primijetite da se vaš pas u takvim situacijama ponaša drugačije nego inače, upozorite goste da mu se ne približavaju naglo te nipošto ne uzimaju igračke ili hranu.

9. Frustracija

Ako je vaš pas uzrujan zbog nečega, vrlo je vjerojatno da će on usmjeriti svoju agresiju na neki drugi najbliži predmet, životinju ili osobu. Budite toga svjesni kad krenete s njim u šetnju. Ako uočite takvo ponašanje, najbolje je da se odmah okrenete i krenete hodati u suprotnom smjeru od izvora njegove frustracije i uznemirenosti.

10. Blokiranje izlaza

Blokiranje bijega psu itekako može izazvati agresiju. On želi bježati, a sada ne može, zbog čega jedino što može učiniti je okrenuti se i boriti.

 

index.hr 

tačno.net
Autor 28.10.2014. u 10:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija