10 vrsta kod kojih parenje nekad vodi u smrt

tačno.net
Autor 12.10.2015. u 10:15

10 vrsta kod kojih parenje nekad vodi u smrt

U nekim slučajevima jedan od partnera nema nikakve izglede da preživi, a u drugim parenje nosi veliki rizik.

Pauk-osa


Foto: Profimedia

Mužjaci ove specifične vrste prilikom parenja zaglave svoje genitalije unutar ženke, pri čemu se ona razdraži. Zbog ovoga isprovocirana ženka reaguje tako što napada mužjaka, a potom ga i pojede.

Pauk crvenih leđa

Ovaj pauk doživljava sličnu sudbinu kao i pauk-osa. Mužjaci, takođe, ne preživljavaju parenje, osim onih koji imaju dva polna organa, što im omogućava da se dvaput pare.

Kvol


Foto: Wikimedia Commons

Kvol je vrsta torbarskog mesoždera koja se može naći u istočnoj Australiji, Tasmaniji i Novoj Gvineji.  U sezoni parenja, mužjaci ove vrste pokušavaju da oplode što više ženki, tako što ih grabe za vrat i odvlače na neko tiho mesto. Parenje kvola je dug, spor i nasilan proces, koji može trajati i nekoliko sati, a često čak i čitav dan. Mužjak grize i grebe svoju partnerku, što se često završava njenom smrću, nakon čega je on pojede. Međutim, ni mužjaci ne prolaze slavno – u toku parenja oni potroše dosta energije, oslabe, oćelave i uginu nakon nekoliko nedelja.

Pauk-tkač

U svetu paukova, najgoru sudbinu doživljava pauk-tkač, koji pravi šatore od paučine. Mužjak ovih paukova, u žurbi za produžavanjem vrste, odgriza svoje polni organ kako bi mogao da oplodi ženku pre drugih.

Crna udovica

Pojedini mužjaci bivaju odmah sažvakani, čak i bez parenja. Mužjaci izvode ples zavođenja kako bi privukli partnerku. Ukoliko ženka ne bude namamljena ovim udvaranjem, ona će ga umesto parenja neretko pojesti.

Bogomoljka


Foto:Profimedia

Mužjaci bogomoljke bukvalno gube glavu u toku parenja. U toku ovog procesa, ženka se okreće i iznenada odgriza glavu mužjaku. U nekim vrstama ovo je obavezno, jer omogućava bržu ejakulaciju, dok u drugom slučaju zavisi od toga da li je ženka gladna.

Pčele

Mužjaci pčele umiru na najbizarniji način. Naime, njihov polni organ eksplodira unutar pčele matice.

Hobotnice

Pojedine vrste oktopoda odvajaju svoje genitalije nakon što se priljube uz ženku. Oni sačekaju da sazru jajašca ženke, te ih potom oplode. Argonaut hobotnica odvaja svoj polni ogran čak i pre nego što priđe ženki. Međutim, u oba slučaja mužjaci hobotnice otplivaju dalje kako bi mirno umrli.

Južni morski slon

U određenim vrstama sisara, intevencija ljudi je neophodna kako vrsta ne bi izumrla. Takav je slučaj i s južnim morskim slonovima kod kojih mužjaci često smožde svoje parterke čeljustima, a često se toliko zanesu da slučajno mogu ubiti ili ženku ili mlade mladunce.

Havajska morska medvedica


Foto:Shutterstock

Zbog svog načina parenja, ova vrsta foke je na ivici izumiranja. Ženke veoma dugo nose mladunce i mogu roditi samo jedno štene godišnje. Međutim, zbog svog velikog libida, veterinari im moraju ubrizgavati određene lekove za suzbijanje libida kako bi preživeli parenje.

tačno.net
Autor 12.10.2015. u 10:15