11 zastupnika Predstavničkog Doma PSBiH uputilo zahtjev za Ocjenu Ustavnosti

Maida Šabeta
Autor 23.12.2019. u 14:51

11 zastupnika Predstavničkog Doma PSBiH uputilo zahtjev za Ocjenu Ustavnosti

Stupanje na snagu zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna, protuustavno je produženo za dodatnih 10 godina, gotovo 40 dana nakon što je ista stupila na snagu (1.1.2018.godine). Tim povodom, inicijativom Koalicije bez krzna BiH i udruženja za prava životinja i okoliš EVA, 11 zastupnika Predstavničkog doma PSBiH podnijelo je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom Sudu BiH, i to:

Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Zukan Helez, Nermin Nikšić, Damir Arnaut, Edita Đapo, Mirsad Kukić, Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, odnosno klubovi: SDP, SBB – PDA, Naša Stranka – Nezavisni Blok.

U prethodnom mandatu, sve navedene stranke, ali posebno gospodin Damir Arnaut, protivili su se kršenju Ustava, odnosno produžavanju roka stupanja na snagu zakonske zabrane, a ovim putem su, dosljedno svom stavu, podnijeli navedeni zahtjev Ustavnom sudu BiH.

Tokom 2017. godine, dok je trajala rasprava, ali i borba za očuvanje zakonske zabrane, Koalicija bez krzna BiH je uz veliku pomoć svjetske organizacije PETA Njemačka konstantno skretala pažnju na negativnu stranu uzgoja životinja radi krzna u svijetu, te davala mnogo argumenata zbog kojih je zabrana morala da stupi na snagu, kako je predviđeno Zakonom.

Istovremeno je i Eko-BiH mreža uputila otvoreno pismo PSBiH, kojim se protivi produžavanjem roka stupanja na snagu ove zakonske zabrane zbog negativnog utjecaja farmi krzna na okoliš.

U mjesecu aprilu 2019. godine održana je i izložbena konferencija pod nazivom “Make Fur History” u zgradi PSBiH, u organizaciji Fur Free Alliance (Međunarodne alijanse protiv krzna), koju čini oko 50 organizacija iz cijelog svijeta, ujedinjenih u borbi protiv ove okrutne industrije. Tom prilikom su iznesene stručne činjenice vezane, kako za dobrobit životinja, zaštite okoliša, biodiverziteta, ali i evropskog trenda zabranjivanja proizvodnje prirodnog krzna. Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Holandskog parlamenta Marianne Thieme, ispred Party for the Animals.

Tokom navedene konferencije je izloženo i otvoreno pismo Eko-BiH mreže u obliku izložbenog panela.

Također, mogle su se pogledati i čuti video poruke sa Evropskog Parlamenta, kao i iz Centra za životnu sredinu, Banja Luka.

Ispred Koalicije bez Krzna BiH i Udruženja EVA se mnogo zahvaljujemo zastupnicima, koji su svojim potpisom i ovim činom spriječili dodatno nazadovanje BiH u očima ostatka Evrope.

Napominjemo da je BiH bila četvrta zemlja svijeta koja je zakonski zabranila proizvodnju krzna, te je do 2018. godine predstavljala primjer ostalim zemljama Evrope.

Maida Šabeta
Autor 23.12.2019. u 14:51