17 kamiona prikuplja leševe životinja stradalih u poplavi

tačno.net
Autor 19.5.2014. u 08:46

17 kamiona prikuplja leševe životinja stradalih u poplavi

Velikom broju ljudi nije dozvoljeno da se evakuišu zajedno sa ljubimcima. Veliki broj pasa i mačaka, kao i domaćih životinja, ovaca, krava, živine ostalo je u poplavljenim područjima. 17 kamiona prikuplja leševe stradalih životinja…

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je za Tanjug da su poplave nanele ogromne štete poljoprivredi, jer su uništene stotine hiljade hektara zemlje i mnoge farme domaćih životinja. Ipak, ona je istakla da će država učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima.

– Nemamo definitivne i tačne podatke, do njih ćemo doći narednih dana, ali sada znamo da su stradale mnoge cele farme krava, svinja, ovaca i živine, a leševi životinja plutaju vodom, – izjavila je Snežana Bogosavljević-Bošković.

 Dodala je da su na terenu stručne službe i da 17 kamiona kafilerija prikupljaju leševe životinja koji se odvoze na preradu u Inđiju i Sombor.

Stručnjaci lažu da se tela mrtvih životinja skupljaju u kontejnere, a zatim se odvoze u kafilerije na “neškodljivo uklanjanje”.

Ministarka je izjavila da posle prikupljanja leševa sledi totalno čišćenje i dezinfekcija, kako bi se sprečile veće katastrofalne posledice po stočarstvo i zdravstvenu bezbednost ljudi.

Upitana kako će biti nadoknađena šteta poljoprivrednicima, ministarka poljoprivrede je odgovorila da se to sada ne može tačno reći.

Podsetimo, spasilačkim službama je naređeno da je ljudski život prioritet, a pojedini vlasnici su uspevali da ubede spasioce da im dozvole evakuaciju sa životinjom. Takođe, volonterima Udruženja Beta Beograd i Udruženja Alfa policija nije dozvolila da prilaz poplavljenim mestima, iako su imali dojave gde se nalaze zarobljene životinje.

zivotinje.rs

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.5.2014. u 08:46