40 otrovanih pasa na ulicama Glamoča

tačno.net
Autor/ica 20.2.2014. u 11:24

40 otrovanih pasa na ulicama Glamoča

U periodu od 06.02.2014. do 16.02.2014. na ulicama Glamoča uginulo je od posljedica trovanja 40 pasa lutalica te preko 10 mačaka. Od 40 uginulih pasa, nekoliko pasa koji su uginuli bili su vlasnički. Slučaj je prijavila Udruga za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje HBŽ “O” policiji, veterinarskom inspektoru te dežurnom veterinaru koji je na jednom psu napravio obdukciju iz koje je ustanovljeno da se radi o veoma jakom otrovu.

Naime, obdukcijom je utvrđeno petehijalno krvarenje po sluznici želuca sa sadržajem u želucu poput mljevenog mesa, obilno krvarenje s ugrušanom krvi u srcu i plućima, krvarenje iz usta te krvarenje po bjeloočnicama. Službenici JP Komunalac redovito su izlazili na teren, uklanjali pse s lokacija na kojima su ležali mrtvi, te ih uz posipanje vapnom zakopavali na gradsku deponiju.

Udruga “O” se nadala većoj angažiranosti nadležnih institucija u ovom slučaju, ali svi volonteri te građani grada imaju nadu da će se trovač uhvatiti te procesuirati kako je predviđeno zakonom. Budući da su se ovim činom napravila dva kaznena djela: mučenje i ubijanje zivotinja te izazivanje opće opasnosti, Udruga “O” također prikuplja potrebnu dokumentaciju kako bi poslala kaznene prijave na tuzilaštvo.

Prema dosadašnjim informacijama, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ obećalo je izdvojiti finansijska sredstva kako bi se obavila obdukcija na Zavodu za patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu te se utvrdilo još jednom da se radi o trovanju, što je od velike važnosti pri podizanju kaznene prijave, ali Udruga “O” još uvijek nema saznanja da se uzorak poslao na analizu. “Velika je vjerojatnost da nećemo moći saznati o kojem točno otrovu se radi jer prema zadnjim saznanjima Zavod za toksikologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu već 6 mjeseci ne može raditi nikakve toksikološke pretrage zbog kvara uređaja, dok se na veterinarskom fakultetu u Banjaluci uopće ne rade toksikološke pretrage”, kažu iz ove Udruge.

U Glamoču već dugo nije zabilježen napad pasa lutalica iz razloga što ih volonteri Udruge redovito hrane, većina ih je bila sterilizirana te psi nisu imali potrebu za iskazivanjem agresije prema ljudima. Udruga “O” osuđuje ovaj čin trovanja pasa lutalica u gradu Glamoču te naglašava kako, iako svjesni problema, rješenje vide u sterilizaciji pasa koja uveliko doprinosi smanjenju populacije napuštenih pasa. “Ne smijemo i ne možemo dopustiti da se ovaj slučaj masovnog trovanja u Glamoču zaboravi”, naglašavaju iz Udruge “O”.

Također, građani grada Glamoča šokirani su scenama na ulici u gore navedenom periodu iz razloga sto su im djeca gledala pse kako ugibaju u mukama, a osim toga zabrinuti su i za zdravlje djece budući da se otrov toliko dugo zadržao na ulicama, a ukoliko se doista radi o trovanju kalij-cijanidom, na što se sumnja, opasnost je još veća. Također očekuju da se mjesta na kojima su ležali psi prikladno dezinficiraju, koliko je to moguće, kako bi bar malo bili sigurniji. Zabrinuti su također i vlasnici pasa i stoke jer se ne znaju točne lokacije gdje je otrov bačen te ne znaju gdje se slobodno mogu kretati s psima ili puštati stoku da neometano pase.

Udruga moli građane da još neko vrijeme vode računa te da djecu, pse i stoku ne puštaju bez nadzora. “Ovim putem se moramo osvrnuti i na izmjene zakona o dobrobiti životinja koji su još uvijek u parlamentarnoj proceduri jer smatramo da su i one, na neki način, dale “vjetar u leđa” osobama spremnim na ovaj čin te naglasiti da će ovakva vrsta ubojstva pasa, dakle trovanje ili odstrel i dalje biti kazneno djelo jer se izmjene zakona odnose na državne azile te na eutanaziranje pasa u njima ukoliko se u roku od 15 dana psi ne usvoje”, kažu iz Udruge “O”.

tačno.net
Autor/ica 20.2.2014. u 11:24