Akita Hachiko: Priča o najboljem čovjekovom prijatelju!

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 10:46

Akita Hachiko: Priča o najboljem čovjekovom prijatelju!

Japanci, ali i ljubitelji životinja širom svijeta Hachika niti danas nisu zaboravili • Ranije ove godine u Tokiju je podignuta statua koja prikazuje ponovni susret profesora i njegovog psa

HACHIKO: Priča o psu (Hachi: A Dog’s Tale)! Bez obzira radilo se o japanskom originalu ili američkom remakeu jedan je od najboljih (ako i ne najbolji) film o psima, ali i o životinjama općenito.

Riječ je o filmu temeljenom na istinitom događaju zahvaljujući kojem su akite, pasmina kojoj Hachiko pripada, postale popularne širom svijeta.

Priča o psu Hachiku priča je o prijateljstvu čovjeka i psa. Glavni akteri kako u filmu tako i u stvarnom događaju su Hidesaburō Ueno, profesor na tokijskom Sveučilištu i njegov pas – akita Hachiko.

Od 1924. kad  su postali prijatelji pas je profesora svaki dan pratio do željezničke stanice Shibuya u Tokiju gdje ga je i dočekivao. Sve do jednog dana u svibnju 1925. kad se profesor nije vratio s posla.

Zašto? Na poslu je dobio moždani udar i preminuo. Profesor se na stanicu nije vratio više nikada, ali njegov pas unatoč tome na stanicu se vraćao svaki dan i tako 10 godina.

Vjerojatno za Hachika nitko ne bi saznao da lokalne tokijske novine nisu napisale članak odnosno priču o psu koji uporno čeka svog vlasnika.

Hachiku je popularnost vrtoglavo rasla, a upravo zahvaljujući njemu i profesorovom prijatelju akite kao pasmine još i danas postoje (iako im je prijetilo izumiranje).

Potaknut pričom o Hachiku profesorov prijatelj napravio je popis svih akita. Došao je do zaključka da (uključujući Hachika) postoji još samo njih 30.

Inspirirani pričom o psu Japanci su nastavili s uzgojem, a uz japansku danas postoji i američka akita.

Također, još za njegova života Hachiku je u Tokiju podignut spomenik, a događaju je prisustvovao sam pas.

Hachiko je uginuo 8. svibnja 1935. Japanci su ga proglasili nacionalnim simbolom. Nacionalni muzej čuva njegove posmrtne ostatke, a uz sve do sad navedeno (uključujući nekoliko knjiga, dokumentaraca i dva filma) Hachikovo ime nosi ulaz u željezničku postaju na kojoj je Hachiko čekao svog profesora.

Japanci, ali i ljubitelji životinja širom svijeta Hachika niti danas nisu zaboravili.

<

Ranije ove godine, na 80 -tu obljetnicu Hachikove smrti u sklopu studentskog kampusa sveučilišta na kojem je predavao profesor Ueno podignuta je statua koja prikazuje ponovni susret profesora i njegovog psa.

index.hr

tačno.net
Autor 25.11.2015. u 10:46