Australija dronovima i sonarima na morske pse

tačno.net
Autor 26.10.2015. u 13:09

Australija dronovima i sonarima na morske pse

Australska pokrajina Novi Južni Wales koristit će se bespilotnim letjelicama, sonarima i drugom opremom za nadzor kako bi spriječila napade morskih pasa na kupače, objavili su lokalni dužnosnici.

Od početka prosinca, kad počinje sezona kupanja, vlasti će novom tehnologijom pratiti kretanje morskih pasa u blizini plaža duž 2000 km obale Novog južnog Walesa. Ove je godine u Australiji zabilježen ukupno 31 napad morskih pasa, od kojih dva sa smrtnim posljedicama.

Dronovi s opremom za detektiranje morskih pasa će od početka sezone kupanja letjeti iznad plaža u Sydneyu i iznad drugih popularnih turističkih destinacija, a sonarna oprema testirat će se na pet plaža.

Kad sonar detektira morskog psa nedaleko od plaže, poslat će signal putem satelita spasilačkim službama, koje će u realnom vremenu obavijestiti javnost o opasnosti. Plan će isto tako uključiti pojačane helikopterske patrole iznad plaža.

Ministar u pokrajinskoj vladi Niall Blair kazao je da je plan odgovor na zahtjeve zabrinute javnosti nakon povećanog broja napada morskih pasa ove godine.  “Želimo napraviti sve što možemo kako bi kupači i surferi bili sigurni u našim vodama … ne zaboravimo ipak da je ocean dom morskih pasa“, rekao je.

croenergo.eu

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.10.2015. u 13:09