Azil u Prači trenutno dom za 500 pasa: Radnici i zaštitari životinja ih hrane i čiste

tačno.net
Autor 3.5.2017. u 09:45

Azil u Prači trenutno dom za 500 pasa: Radnici i zaštitari životinja ih hrane i čiste

S toplijim vremenom i psi su izašli napolje. Neki se igraju, neki odmaraju u svojim kućicama, dok treći “ljenčare” na travi. Skoro svaki od njih ima ime i na poziv radnika odmah dolaze mašući repom. Radnici svako jutro od dolaska na posao krenu sa čišćenjem prostora.

Kada se azil osnovao, a prostor u kojem se nalazi uzeo u najam, općine su obećale pomoći kao i KS. Nažalost, finansiranje nije redovno, ali azil funkcioniše. U toku je postupak kupovine kojim bi Vlada KS postala vlasnik azila, a upravljanje bi vjerovatno bilo prepušteno Veterinarskoj stanici.

“Od prošle godine kod nas je smješteno 2.000 pasa, a preko zaštitara životinja udomljeno je oko 500. Radnici su zaduženi za hranjenje, pojenje, čišćenje i ostalo, a veterinarska stanica vodi računa o vakcinaciji i njihovom zdravlju. Bez obzira na finansiranje i ne potpisivanje ugovora ove godine, mi i dalje funkcionišemo zbog građana. Nadamo se da će nam barem uplatiti dugovanja za prošlu godinu”, rekao je za Klix.ba Hamdo Alić, koordinator azila.

Oko pet radnika radi sa životinjama, a imaju i pomoć zaštitara životinja koji dolaze dva puta sedmično i donesu po 500 kilograma krekera. Njih 15-ak također čisti i igraju se sa psima. Svima je zajedničko jedno – ljubav prema najboljem prijatelju čovjeka.

“Bitno je istaći da sve radimo po zakonu i vrlo profesionalno. O svakom psu imamo zapisnik gdje je navedeno ko ga je doveo i šta je sve urađeno”, naglasio je Alić.

Najstarija stanovnica azila je Lady, ali ne po godinama starosti već godinama boravka u azilu, i ona je osvojila srca svih – i radnika i zaštitara životinja. Pokušali su je nekoliko puta udomiti jer je mnogi žele, ali Lady ne želi ostati kod njih jer je, kako kažu njeni prijatelji, najsretnija ovdje.

Psi slobodno šetaju i odmaraju. Naizmjenično ih puštaju iz boksova kako ne bi grupno napadali jedni druge.

Projekt Azil u Prači je ranijih godina bio kritikovan, ali on je za sada jedini dom psima lutalicama u kojem imaju sve što je potrebno kako ne bi zbog gladi napadali ljude. Bitno je naglasiti da su vrlo miroljubivi, a radnici s puno pažnje postupaju s njima jer i sami imaju kući po nekoliko pasa koje su usvojili upravo iz ovog azila.

Azil u Prači je zvanično otvoren 30. marta 2012. godine. Uoči otvorenja, Kanton Sarajevo, Grad i opštine su potpisali Sporazum o sufinansiranju unajmljivanja azila za životinje čime su se bili obavezali da će izdvajati sredstva za njegovo funkcionisanje.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.5.2017. u 09:45