Bogovi, veštice, heroji: mačke kroz istoriju

tačno.net
Autor 8.12.2015. u 10:47

Bogovi, veštice, heroji: mačke kroz istoriju

Kako popuniti vreme kad imate devet života? Željne slave i moći, mačke su sebi krčile put kroz istoriju i stvarale je. A sve zbog različitog značaja i značenja koje su im ljudi davali. Dok su psima komandovali, mačke su komandovale pažnjom. Saznajte kako su ove životinje, prekrivene velom misterije, uticale na na ljudsku istoriju.

I posle mene ja: bogovi

Dalje od ovog ne može! Drevne civilizacije su prosto bile lude za mačkama. bast 2U starom Egiptu, na primer, lavovi i leopardi su bili simboli moći, sve dok domaća žuta mačka nije oterala lavicu i zuzela mesto svete životinje boginje Bast, zaštitnice faraona i boga sunca. Staroegipatske mačke su bile izuzetno poštovane životinje, ukrašavane nakitom, privilegovane da jedu iz istog tanjira sa ljudima. U drevnoj Kini i Indiji mačke-bogovi su bile simboli plodnosti i majčinstva. Evropljani se najkasnije priključuju klubu „svetih mačaka“. Tako je rana irska kultura obožavala crnu mačku Iruskan.

Hokus, pokus, preparandus: veštice

vestuca 2A onda su vekovi prolazili, mačke niko više nije obožavao, ali su ih se plašili. Vladale su iz senke, kao desna ruka veštica i čarobnjaka. Pa kako i ne bi, kad su im zubi otrovni, od dlake se ugušite, a onima koji joj se naročito zamere, pivo pretvori u pavlaku. Srednji vek je bio divlji i neobuzdan. Iako su mnoge od ovih neverovatnih moći vremenom nestajale, i dalje u nekim afričkim kulturama mačku direktno povezuju sa veštičarenjem.

A onda: rame uz rame sa Isusom i Muhamedom

Povezanost mačaka sa osnivačima različitih religija proteže se kroz vekove. Smatra se da ih je Muhamed imao nekoliko, među njima omiljenu Muezu. Ljubav je bila tolika da kada je Mueza jednom zaspala na njegovom ogrtaču, on je nije budio, već je isekao taj deo, kako bi Mueza nesmetano nastavila da drema. Ni Isus nije ostao imun na ova divna bića. Priča ide ovako: kad je bio beba, Isus je toliko plakao, da ga ništa nije moglo umiriti. Sve dok se jedna prugasta mačka nije pojavila. Legla je pored njega i uspavala ga svojim divnim predenjem.

Teranje crne magije i suludo žrtvovanje

black catNažalost, ljudska percepcija mačke kao moćnog bića nije uvek išla tim životinjama u korist. Tokom mračnog srednjeg veka mačke su često žrtvovane u cilju odbrane od veštica i njihove crne magije. Tama protiv tame. Srećom, moderno doba je otkrilo ne samo ležaljke za mace, već i svu glupost takvih sujeverja. Sve dok u Americi ne dođe 31. oktobar. I dalje se vodi borba da se zaustavi ubijanje crnih mačaka kada se slavi Halloween Day.

svetkucnihljubimaca.com

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.12.2015. u 10:47