Budućnost Dogs Trust u BiH upitna: Zašto Premijer Konaković derogira Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i masovnim ubijanjem svih dostupnih pasa poništava rezultate projekta?

tačno.net
Autor 1.8.2016. u 14:41

Budućnost Dogs Trust u BiH upitna: Zašto Premijer Konaković derogira Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i masovnim ubijanjem svih dostupnih pasa poništava rezultate projekta?

Pišu: Ljubitelji životinja iz Sarajeva

Peticije i protesti građana da se hvataju samo miroljubivi psi koji su veterinarski obrađeni su zaista opravdani. Mnogi građani Sarajeva koji su obezbjedili veterinarsku obradu, liječenje i sterilizaciju mnogih pasa prijavljuju da se i dalje kupe samo miroljubivi i bezopasni psi. Fotografije u prilogu su jedan od dokaza da se psi „love“ na spavanju, zatim prebacuju u neadekvatne prostorije, odakle su građani primorani da ih „otkupljuju“ da bi ih spasili od sigurne smrti.

ilijas2

ilijas1

Mnogi od tih pasa su jedni od broja 14,684 koliko ih je obradila fondacija Dogs Trust u BiH koja se finansira od građana Velike Britanije. Nakon masovnog ubijanja koje se intenzivno provodi u suprotnosti sa zakonom i misijom ovog projekta koji je indirektno pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije u BiH, upitno je kakvi rezultati mogu biti prikazani, a koji mogu dalje opravdati ostanak fondacije u BiH. Postupanje Premijera Konakovića i nepostupanje fondacije Dogs Trust u BiH da „brani“ svoju misiju u BiH i „pravda“ svoj rad od 2012. godine, čine se idealnom kombinacijom za bacanje prašine građanima pred lokalne izbore. U nekim istupima se čak čini da Premijer Konaković istupa previše emocionalno i osvetnički jer gorljivo zastupa svoja stajališta, dok struka mudro šuti. Premijeru niko nije objasnio da je nauka dokazala u zemljama koje prednjače ispred BiH u pogledu zaštite od napuštenih pasa da ukoliko ne bude kažnjavao ljude koji pse napuštaju i neodgovorno brinu o potomcima svojih pasa, problem će i dalje nastaviti da eskalira. Priroda se za to pobrinula da se ubijanjem jedinki pospješuje razmnožavanje preostalih primjeraka da bi se nadoknadio izgubljeni broj, to je naprosto lanac preživljavanja i opstanka, a uklanjanje veterinarskih obrađenih pasa znači oslobađanje područja za naseljavanje novih, izbačenih primjeraka, koji usljed nerada inspekcijskih organa neće prestati i ako se ubijanje nastavi. To Vam je Premijeru, jedan začarani krug, a Vi ste se dobrovoljno upleli u njega. I pored novca koji je velikodušno uložen od stranaca, Vi taj novac podrivate i ne želite da on bude opravdan. Iskreno Vam želimo Premijeru Konaković da ostanete na vlasti, da i dogodine i narednih godina imate iste probleme. Tada će Vam slijediti još poneka prijava, između ostalog i za nesavjesno postupanje, jer ste ne samo bacili novac građana Velike Britanije, to Vam je možda manje važno, oni do Vas ne mogu, ali mogu građani BiH, za naše pare koje neodgovorno trošite svojim tvrdoglavim postupcima, što su Vam pametniji pustili, da se sami slupate na psima lutalicama. A psi lutalice su Vam garant za uspjeh zakona! Šta reći, hvala Vam!!

tačno.net
Autor 1.8.2016. u 14:41