Čega se psi boje i možemo li im pomoći?

tačno.net
Autor 12.12.2015. u 11:43

Čega se psi boje i možemo li im pomoći?

Psi osjećaju uglavnom ono što osjećaju njihovi vlasnici, no na jednostavniji način. To znači da psi također ponekad osjećaju strah. Iako je u pitanju neugodan osjećaj, strah svoje početke ima kao koristan evolucijski proizvod

Danas se pouzdano zna da psi s ljudima dijele sve temeljne emocije. Njihov emotivni život nije jednako kompleksan kao naš, no jedan od osjećaja koji itekako posjeduju je – strah.

Strah, ma koliko se radilo o neugodnom stanju, u svojoj srži sadrži veoma bitnu i korisnu komponentu. On nam na neki način pomaže da preživimo.

Posve je prirodno bojati se nekih stvari, no problem je kad se pojavi strah koji nam otežava funkcioniranje. Psima se to dosta često događa, a naročito u gradskom okruženju. Ništa čudno – urbane sredine pune su doživljaja i pojava koje, iz pseće perspektive, mogu izgledati zastrašujuće. Tu su glasni zvukovi, ogromna stvorenja koja i jesu i nisu živa, mnoštvo raznih ljudi svih dobi i izgleda, zagušljivi interijeri i još svašta strašno.

Važno je stoga psića postepeno navikavati na sve što može doživjeti u gradu. Kako s drugim psima tako i s ljudima, ali i raznim pojavama. Taj se proces zove socijalizacija i njegov ključni dio odigrava se u štenećoj dobi, to jest u prvim mjesecima njegova života.

tportal.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 12.12.2015. u 11:43