Četiri najbolja načina da zaštitite svog psa od ugriza krpelja

tačno.net
Autor 28.6.2021. u 16:57

Četiri najbolja načina da zaštitite svog psa od ugriza krpelja

Foto: PK-Photos/iStock.com

Zaštita psa od ujeda krpelja podrazumijeva cjelogodišnju prevenciju i opreznost. Donosimo vam četiri koraka kako da na najbolje načine zaštitite svog psa od ujeda krpelja.

Izaberite tretman protiv krpelja za svog psa

Najvažniji korak u borbi protiv krpelja je prevencija. Primjenjujte učinkovit proizvod za spriječavanje krpelja tokom cijele godine. Koristite proizvod poput ogrlica, sprejeva, tableta i slično, koje odbijaju i ubijaju krpelje bez potrebe za krvnim obrokom, a pomaže u prevenciji bolesti koje se prenose krpeljima, poput anaplazmoze i babezioze.

Koji god tretman protiv krpelja odabarete, važno je razgovarati sa veterinarom da li ga treba koristiti tokom cijele godine u vašem području, kako bi vaš pas bio dugoročno zaštićen.

Redovito provjeravajte svog psa na krpelje

Bilo kojeg psa, posebno one koji imaju tendenciju lutanja kroz visoku travu treba povremeno provjeravati da li imaju krpelja, fokusirajući se na vrat (posebno ispod ogrlice), glavu, uši, stopala i između prstiju.

Imajte na umu da je ugrize krpelja teško otkriti nakon što krpelj padne s vašeg psa nakon hranjenja. Često ti ugrizi ne svrbe, pa sve dok ne vidite krpelja ili vaš pas ne počne pokazivati ​​znakove paralize krpelja, vjerojatno nećete znati da je vaš pas ugrižen. Svakodnevna provjera krpelja povećat će šanse da pronađete krpelja dok je još na vašem psu.

Znajte gdje se krpelji vole sakriti

Mjesto krpelja ovisi o vrsti krpelja. Smeđi pseći krpelji hrane se istim psom u svakoj fazi svog životnog ciklusa (ličinke, nimfe i odrasli) i zato se često mogu naći u psećoj odgajivačnici, posteljini ili vrtu. Mogu preživjeti i u vašem domu. Duge trave, grmlje i šume pružaju savršeno okruženje za krpelje koji mogu svojim otrovom izazvati paralizu kod vašeg psa. Gradski parkovi, stambeni vrtovi, parkovi za pse i uzgajivačnice također nisu imune na ove vrste krpelja.

Očistite svoj vrt od krpelja

Potražite mjesta u svom dvorištu na kojima se mogu nalaziti krpelji. Obraslo grmlje i dijelovi visoke trave mogu biti žarišta krpelja, zato ih uredite kosom, plijevljenjem ili obrezivanjem.

Advantage Petcare

tačno.net
Autor 28.6.2021. u 16:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija