Cijela BiH poslala poruku: Rješenje problema – DA, ubijanje pasa- NE!

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 07:15

Cijela BiH poslala poruku: Rješenje problema – DA, ubijanje pasa- NE!

Savez udruženja za zaštitu i spašavanje životinja u BiH

[email protected]

Sarajevo, 15. 12. 2013.

Cijela BiH poslala poruku: Rješenje problema – DA, ubijanje pasa- NE!

Koristimo priliku da se zahvalimo svim prijateljima koji su došli iz Gradiške, Banja Luke, Živinica, Tuzle, Lukavca, Brčkog, Zenice, Bijeljine, Odžaka, Orašja, Bihaća i Sanskog Mosta kako bismo svi skupa rekli da jesmo za rješenje problema napuštenih životinja, ali ne načinom koji predlaže zastupnica Nermina zaimović- Uzunović.

Predstavnici brojnih udruženja, građani i javne ličnosti, danas su ispred Zgrade zajedničkih institucija BiH jedinstveno ustali protiv političke podvale, manipulacije, laži, zamjene teza i lažnih dilema koje se plasiraju javnosti po pitanju rješenja problema napuštenih životinja.

Kao i mnogo puta do sada, istakli smo da rješenje problema leži u sistemskom pristupu definisanim postojećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH. Fokus rješenja treba biti usmjeren ka uzroku, a ne posljedici!  Identifikacija pasa u vlasništvu, kažnjavanje napuštanja, provođenje sterilizacija i kastracija na državnom nivou, te otvaranje malih ali operativnih skloništa- najbitnije su karike u lancu rješavanja problema.

Konsternirani smo činjenicom da pojedini mediji o problemu napuštenih pasa izvještavaju brkanjem pojmova, montiranjem priloga, te zamjenom teza.

Ponovićemo da ubijanje ne vodi rješenju problema, niti predstavlja mjeru kontrole populacije napuštenih životinja. Isto tako, NVO sektor u Bosni i Hercegovini ne želi pse na ulici kako to mediji predstavljaju! NVO sektor želi unaprjeđenje standarda veterinarske struke, odgovoran pristup inspekcijskih i policijskih organa u nadzoru nad provedbom Zakona; kažnjavanje napuštanja, kao i dosljednu provedbu svih preventivnih mjera kako bi se u korijenu sasjekli generatori problema koji stvaraju nove generacije napuštenih životinja.

Ubijanje životinja nije EU standard! Standardima EU ne treba pristupati selektivno. Za razliku od Bosne i Hercegovine, EU ima drakonske kazne za napuštanje za napuštanje životinja. Europska unija ima 1000 puta manju stopu napuštanja životinja. Selektivnim pristupom standardima kojima težimo, naši političari žele graditi kuću od krova, a ne od temelja!

Na veliku žalost zastupnice Nermine Zaimović-Uzunović, a na našu veliku radost – postojanje NVO sektora itekako ima svrhu i mimo napuštenih životinja koje su zbog niza razloga završile na ulici. Gospođa Uzunović se naime treba informisati o statusu NVO sektora u Europskoj Uniji, koje su joj tako puna usta! U svim zemljama svijeta postoje organizacije koje se bave zaštitom životinja i svrha njihovog postojanja je izgleda upitna samo u najsiromašnijoj zemlji Europe. Zašto?

Poslanica Uzunović konstantno apostrofira tezu da su psi na ulici jedini interes NVO sektora koji se bavi zaštitom, spašavanjem i promocijom prava napaštenih životinja. Mi se pitamo koji je njen interes da nakon tri pune godine spavanja u Predstavničkom domu PS BiH, sav svoj politički kapital investira u građenje karijere na ubijanju pasa?! Iako stalno nastoji promovirati EU standarde, u istoj toj Europi bi za ovakav čin mogla samo završiti, a ne graditi karijeru. Da li je diskreditacija neistomišljenika, koji se pozivaju na argumente i mišljenje struke, jedino što uvažena zastupnica zna da radi?  Podjećamo, za sistemsko rješenje problema svoj glas su dali akademici, glumci, režiseri, vodeći stručnjaci veterinarske stuke u BiH, predstavnici udruženja, ali i građani. Znači li to da gospođa Uzunović ne uvažava i ne poštuje baš nikoga?

Izražavamo nadu da zastupnici Doma naroda neće nasjesti na obmane i laži, te da neće izlgasati sramne izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i  time nagraditi nadležne za četvorogodišnji nerad.

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 07:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija