Da li i kada treba da šišate psa

tačno.net
Autor 4.6.2018. u 10:20

Da li i kada treba da šišate psa

U poslednje vreme se otvorilo dosta salona za kućne ljubimce koji nude razne usluge koje se tiču higijene i ulepšavanja. Nakon trenda da vlasnici kupuju garderobu za pse, najnoviji trend šišanja, parfemisanja pasa i ostalih metoda ulepšavanja je izazvao oštre polemike po tom pitanju.

Ukoliko imate psa koji je mnogo linja, šišanje pasa je najbolje rešenje kojem možete da pribegnete. Druga opcija je da ga četkate redovno, kako bi ste koliko-toliko sprečili opadanje velikih količina dlaka, naročito za vreme prolećnog linjanja kada životinja odbacuje zimsku dlaku i u toku jesenjeg, kada odbacuje letnju dlaku. Ukoliko nemate dovoljno vremena da se posvetite četkanju psa mi Vam ipak preporučujemo da ga ošišate.

Postoje rase pasa koje je veoma poželjno šišati, naročitotokom letnjih vrućina. S druge strane postojegolokože pasmine, kao što su npr. Peruanski ili Meksički golokoži pas koje apsolutno ne muče ovi problemi. Izbor jena Vama, to da li ćete ošišati vašeg psa isključivo zavisi od Vas i Vašeg strpljenja po pitanju skupljanja dlaka po kući. U principu šišanje neće naškoditi vašem ljubimcu i ne samo to, nakon svake posete salonu,frizer za pse će šišanjem da doprinese lepoti i kvalitetu njegovog krzna.

U principu krzno ponaša kao prirodni termoregulator.Ranije dok saloni za pse nisu bili toliko popularni, ljudi su najviše šišali pudlice i koker španijele.  Rase poput zlatnog retrivera, nemačkog ovčara, čau-čau i haskija, vlasnici obično nisu šišali. Ukoliko ipak želite čistog i urednog psa – šišanje tokom letnjih meseci može biti veoma korisno. Osim toga na ovaj način zasigurno otklanjate  eventualne uzroke neprijatnih mirisa i infekcija.

Prilikom šišanja ili trimovanja mehanički se uklanja mrtva dlaka iz krzna. U deo osnovne higijene, osim redovne posete veterinaru, spadaju i kupanje i šišanje. Ukoliko redovno šišate Vašeg psa manja je mogućnost da se dlaka umrsi u ućeba. Ako se tako nešto desi Vašem psu, dlake sa tog mesta se moraju odseći do kraja. To Vam u svakom slučaju ne ide u prilog ako cenite estetiku i volite da šetate lepog i urednog psa.

Psa ne treba sami da šišate ili da ga prepustite nekom nestručnom licu. Za lep izgled vašeg ljubimca treba da se pobrine stručan tim u specijalizovanom salonu za šišanje pasa. Psi su po pravilu mirniji kada im vlasnik nije na na vidiku. Obično kada vlasnik stoji tu pored njih oni imaju ideju da bi radije trčali ili šetali po parku, pa čak imaju i običaj da uskoče kod vlasnika u ruke. Činjenica je da je tako nemirnog psa teško šišati.

Ukoliko ste ipak prvi put u salonu za kućne ljubimce, Vaše nepoverenje je opravdano. Niko vam neće zameriti što stojite tik uz vašeg psa dok se on ulepšava. Kada steknete poverenje, olakšajte osoblju i otiđite, popijte kafu dok traje tretman.

Preporuka je da i ukoliko niste pristalica odvedete svog psa u neki od salona za kućne ljubimce i ošišate ga. Nakon samo nekoliko dana uverićete se u sve prednosti ovog tretmana. Osim što ćete manje skupljati dlake po kući, biće Vam lakše čak i kupanje nakon šetnje za vreme kišnih jesenjih dana.

kucni-ljubimci-online.com

tačno.net
Autor 4.6.2018. u 10:20