Da li treba zatvoriti prihvatilište za napuštene životinje u Pančevu?

tačno.net
Autor 20.8.2014. u 10:53

Da li treba zatvoriti prihvatilište za napuštene životinje u Pančevu?

Javno komunalno preduzeće “Higijena” nije otklonila nedostatke koje je Republička veterinarska inspekcija konstatovala prošle godine, pa postoji mogućnost da prihvatilište za pse i mačke lutalice u Pančevu bude zatvoreno.

Naime, kako navode, “Higijena” se do sada više puta obraćala gradu za novac, kako bi se otklonili nedostaci. Međutim, novca za ovu namenu nije bilo u budžetu, tvrdi Zoran Radojković, rukovodilac Sektora komunalnih usluga u ovom gradskom preduzeću.

– Kapacitet prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Vlasinskoj ulici je 80 mesta. Međutim, u svakom trenutku tamo boravi od 100 do 120 pasa, a nekada i mnogo više, – dodaje Zoran Radojković za portal rtvpancevo.rs.

To je u zapisniku napisala Milica Vurdelja, šefica Veterinarske inspekcije, kao i da u takvim uslovima nije moguće psima pružiti zadovoljavajuću brigu, pažnju i zdravstvenu zaštitu.

– To su inspekcijski organi, kada su bili u nadzoru, primetili, stavili kao primedbu i naložili nam da u što kraćem vremenskom periodu otklonimo nedostatke koji se odnose na proširenje kapaciteta prihvatilišta. Primedba je i da je prihvatilište tog kapaciteta u obavezi da u svom sklopu ima i veterinarsku ambulantu, – rekao je Radojković.

U izveštaju Veterinarske inspekcije navodi se i da time što kapacitet nije proširen “Higijena” nije ispunila plan i program poslovanja, na koji je i Skupština dala saglasnost. Radojković tvrdi da je do sad vođeno više razgovora sa gradskom upravom i da su svi upoznati sa problemom. “Higijena” nema novca da iz sopstvenih sredstava proširi prihvatilište, a očigledno nema ni u budžetu.

– U 2013. godini nismo dobili sredstva koja smo tada tražili planom i programom. Nismo do dana današnjeg dobili sredstva koja bi bila namenjena otklanjanju nedostataka u prihvatilištu, – kaže Zoran Radojković.

Rad prihvatilišta i Zoohigijene finansira se iz gradskog budžeta. Planom za 2014. godinu, iz budžeta grada “Higijena“ bi trebalo da dobije 24,5 miliona dinara – 8 miliona za plate zaposlenih i 16,5 miliona dinara za sve ostale troškove – hranu, lečenje, sterilizaciju, čipovanje pasa…

Ukoliko se nedostaci ne otklone, postoji mogućnost da Veterinarska inspekcija zatvori prihvatilište!

– Zoohigijena neće moći da radi intervencije kao što je do sada radila, da koliko-toliko pse koji su agresivni ukloni. Nećemo smeti to da radimo, a onda možemo samo da pretpostavimo šta će bti po gradu i selima, – navodi Radojković.

 

zivotinje.rs

tačno.net
Autor 20.8.2014. u 10:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija