Da li znate ko je prvi rekao da je pas najbolji čovekov prijatelj?

tačno.net
Autor 30.11.2015. u 15:27

Da li znate ko je prvi rekao da je pas najbolji čovekov prijatelj?

Foto: bowwowtimes.com

Džordž Graham Vest je dvadesetak godina bio američki senator, ali je ipak ostao upamćen po tome što je u jednom govoru na suđenju prvi rekao da je pas čovekov najbolji prijatelj. Pročitajte njegov dirljivi govor…

Pre nego što je postao senator, Džordž Graham Vest se bavio advokaturom. Tako je jednom zastupao farmera kojem je komšija ubio psa, jer mu je napao ovce. Naime, smatra se da je Vest prvi rekao da je pas čovekov nabolji prijatelj…

Vest se na suđenju u gradu Vorensburgu 1985. godine obratio poroti:

“Gospodo porotnici! Čovek se od najboljeg prijatelja može pretvoriti u neprijatelja. Sin ili ćerka odgajani s ljubavlju tokom života mogu postati nezahvalni svojim roditeljima.

Oni koji su nam najbliži i kojima verujemo mogu nas za trenutak izdati. Jedini apsolutno nesebični prijatelj u ovom sebičnom svetu čoveku može biti njegov pas koji nikad neće pokazati nezahvalnost ili podmuklost.

Pas uz čoveka stoji u blagostanju i siromaštvu, zdravlju i bolesti. On će spavati na tlu pokrivenom snegom na mestu gde duvaju hladni zimski vetrovi. Sve će učiniti samo da bude u blizini svog gospodara.

On će poljubiti ruku čoveka u kojoj nema hrane, lizaće rane i čireve. Siromašnog gospodara čuvaće kao da je princ. Kad ga svi napuste on će biti uz njega.

Vest je govorio o svim psima ovog sveta i o njihovom značenju za čoveka. Zapravo Vest je dirljivim govorom “kupio” porotu, a on je u istoriji ostao zapamćen kao “zastupnik pasa” (a ne kao senator).

Farmer čiji je pas ubijen dobio je maksimalnu odštetu od 50 dolara.

U čast Vestu i psu po imenu Old Dramu kojeg je “zastupao” u Vorensburgu podignuta je spomen ploča.

zivotinje.rs

tačno.net
Autor 30.11.2015. u 15:27