Dobra vijest: Sporni zakon o zaštiti životinja nije donesen

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 16:50

Dobra vijest: Sporni zakon o zaštiti životinja nije donesen

Na 49. sjedici Predstavničkog doma PS BiH nije usvojen zahtjev  razmatranja prijedloga Nermine Zaimović Uzunović, koji se tiče izmjene i dopune Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH. Većina poslanika je kao jedan od argumenata navela to da se Zakon ne može mijenjati dok već postojeći nije proveden.

Piše: Jelena Paunović

Predstavnički dom je u januaru ove godine donio zaključak na osnovu kojeg Ured za veterinarstvo BiH treba napraviti analizu dosadašnje primjene Zakona. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je predložio da prijedlog izmjena i dopuna Zakona bude stavljen na razmatranje u redovnu parlamentarnu proceduru, ali tek nakon što Ured za veterinarstvo BiH i Uprava za inspekcijske poslove RS-a dostavi relevantne analize.

“ Prijedlog izmjene i dopune postojećeg Zakona sam donijela na osnovu zahtjeva Saveza opština i gradova FBiH, prestavnika općinskih vijeća, predstavnika nevladinog sektora koji su i sami bili žrtve ujeda pasa lutalica. Sve što navodim mogu i dokumentovati. Konsultovala sam i stručnjake iz oblasti veterinarske medicine. 11. jula 2012. godine je urađena jedna analiza problema pasa lutalica sa kojom se građani svakodnevno suočavaju. Znate li da se od tog datuma broj ugriza povećao za čak 34%? Znate li da se u Sarajevu dnevno bilježe četiri ujeda pasa lutalica? Sve analize koje imam govore u prilog tome da ćemo imati samo povećanje broja ujeda I porast broja napuštenih životinja na ulicama. Ja sam ovdje da bih zastupala interese građana”- pojasnila je svoju inicijativu Nermina Zaimović- Uzunović

Kratku repliku na njeno ozlaganje imala je Dušanka Majkić. Ona je rekla kako gospođa Zaimović Uzunović u svom izlaganju naglašava samo dobrobit ljudi, a ne i dobrobit životinja kojih se ovaj Zakon i tiče. Poslanik Josip Jurišić se zapitao zašto nemamo napuštenih krava, konja ili bikova. “Ne možemo izglasati Zakon pa nakon toga otići u Čevljanoviće na koridu!”- kratko je prokomentarisao.

Na probleme neprovođenja Zakona posebno se osvrnula Ismeta Dervoz. Ona je navela kako je očito zašto je predlagač izmjene i dopune gospođa Uzunović koja je iz Zenice. Naime, u Zenici je zabilježen prvi slučaj donošenja sudske presude protiv jedinice lokalne samouprave zbog neprovođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, odnosno nezbrinjavanja napuštenih životinja. Kantonalni sud u Zenici potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda, te u korist tužiteljice naložio isplatu od 4 200KM.

Kao jedne od generatora problema Dervoz je navela napuštanje ljubimaca. Osvrnula se i na probleme sa kojima se suočavaju roditelji zbog velikog broja napuštenih pasa koji se kreću u blizini škola. Ipak, Zakon je nazvala dostojanstvenim i jednako dobrim za ljubimce i građane

Podsjetila je i na to da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i dalje jedini zakon iz Evropskog partnerstva (oblast sektorske politike poljoprivrede i ribarstva) koji je usvojen na državnom nivou, te da je kao takav je od izuzetnog značaja.

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 16:50