DOGS TRUST BIH:BROJ PASA LUTALICA U SARAJEVU STAGNIRA

tačno.net
Autor 21.10.2013. u 16:29

DOGS TRUST BIH:BROJ PASA LUTALICA U SARAJEVU STAGNIRA

Sarajevo,  – Broj pasa lutalica u Sarajevu pokazuje stagnaciju po prvi put . Ovo je rezultat istraživanja broja pasa na ulicama koje je nedavno sprovedeno za potrebe Dogs Trust BH.

Istraživanje je obuhvatilo 100 lokacija u četiri gradske općine . Svaka lokacija bila je 200mx200m u promjeru. Osam timova dobrovoljaca sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, zajedno sa članovima Dogs Trust tima učestvovalo je u istraživanju.

Na ukupno 100 lokacija, identifikovan je 761 pas. Od ovog broja, sa ušnom  markicom, odnosno sterilisano je 32% pasa.

“Ova brojka predstavlja rezultat svih akcija sterizacije koje su u se provele u Sarajevu u toku prošle godine, a ne samo pse koji su sterilisani tokom kampanje Dogs Trusts ovog ljeta, navodi se u Dogs Trust BH.

Analiza otkivenih pasa pokazala je da 38% njih ima normalne pokazatelje uhranjenosti, dok je 13% bilo neuhranjeno ili mršavo.

Procjena ponašanja pasa pokazala je agresivnost kod 2% pasa, dok je 12% pokazivalo strah ili pobjeglo.

Kada je u pitanju starost, 16% pasa su štenad. Analiza takođe pokazuje da u navedenom broju, dvije trećine pasa su mužjaci.

Dogs Trust se nada da će te brojke biti od koristi lokalnim vlastima u Sarajevu za implementaciju zakona o zastiti i dobrobiti životinja i spreman je da pomogne vlastima na svim nivoima ukoliko se odluče za provedbu postojećeg Zakona u cijelosti.

tačno.net
Autor 21.10.2013. u 16:29