Dogs Trust počeo kampanju sterilizacije vlasničkih pasa: Stagnira broj pasa lutalica

tačno.net
Autor 18.3.2014. u 09:07

Dogs Trust počeo kampanju sterilizacije vlasničkih pasa: Stagnira broj pasa lutalica

Organizacija Dogs Trust BiH jučer je počela kampanju besplatne sterilizacije i mikročipiranja vlasničkih pasa u KS-u i Istočnom Sarajevu.

Kampanja koja je dio globalnog rješavanja upravljanja populacijom pasa i koja doprinosi njihovom smanjenju na ulicama trajat će do 12. aprila.

– Pozivamo sve vlasnike nesteriliziranih pasa koji su najmanje šest mjeseci stari da iskoriste priliku, te zakažu proceduru sterilizacije u jednoj od devet veterinarskih stanica koje učestvuju u kampanji. U trenutnoj ekonomskoj krizi odlučili smo da pomognemo vlasnicima pasa koji možda nisu u mogućnosti da plate sterilizaciju, te da na taj način ohrabrimo i promoviramo zdrave pse, odgovorne vlasnike i dobrobit cijele zajednice. Prema istraživanjima koje smo proveli, samo 17 posto vlasničkih pasa u KS-u je sterilizirano, što je prilično mala brojka u odnosu na evropske standarde, kazao je Anel Bećirović, projekt-menadžer Dogs Trusta.

Bećirović je istakao da kampanja predstavlja dugoročnu podršku rješenju problema pasa na ulici, dodavši da je glavni uzrok ovog problema neodgovorno vlasništvo.

– Psi koji se sada nalaze na ulici su odbačeni vlasnički psi ili njihovi potomci. Vjerujemo da ćemo otklanjajući uzrok problema biti na dobrom putu ka dugotrajnom rješenju, naveo je Bećirović.

Organizacija Dogs Trust do sada je, prema riječima Bećirovića, u dva navrata brojala pse na području četiri gradske općine. Informacije do kojih su došli tokom prvog brojanja pokazale su da na ulicama KS-a ima oko 11 hiljada pasa, dok je drugog puta pokazano da njihov broj stagnira, odnosno da ne raste i da sve aktivnosti koje se provode u smislu sterilizacije daju rezultate.

Piše: Emira Asotić oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 18.3.2014. u 09:07