Dogs Trust: Zakon je korak unazad

tačno.net
Autor 6.12.2013. u 15:02

Dogs Trust: Zakon je korak unazad

Fondacija Dogs Trust izražava zabrinutost odlukom Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoji prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja po kojem se eutanazija uvodi kao osnovni način upravljanja populacjom uličnih pasa u BiH. Dogs Trust podsjeća da je Zakon u formi usvojenoj 2009. godine i dalje na snazi te poziva delegate u Domu naroda da isprave grešku i odbiju ovaj prijedlog izmjena Zakona koji će se uskoro naći na glasanju u ovom domu.

Dogs Trust smatra da bi se ovim izmjenama napravio korak unazad, jer bi se time opredjelilo za mjeru koja je najskuplja, najneučinkovitija i najnehumanija u paleti mjera koje su lokalnim vlastima na raspolaganju od 2009. godine. Dogs Trust još jednom poziva lokalne vlasti da u interesu građana donesu jedinu ispravnu odluku i u najskorije vrijeme počnu u potpunosti primjenjivati Zakon, čime bi se sigurno pokazalo da su ovakve izmjene nepotrebne. Eutanazija agresivnih, zaraženih i bolesnih pasa je zakonom dozvoljena još od 2009. godine i pitamo zašto vlasti, koje su već odavno trebale provesti ove i druge odredbe Zakona, istu nisu i primjenjivale? Da jesu, time bi zapravo bili spriječeni mnogi napadi na djecu, odnosno problem bi u velikoj mjeri već bio riješen. Ako eutanaziju nisu mogle primjenjivati do sad, zašto će to moći od sad?

Dogs Trust nije protiv predloženih izmjena zato što ne želi rješenje i prestanak napada – naprotiv, protiv je izmjena jer smatra da one neće dovesti do rješenja. One bi zapravo mogle dodatno otežati i poskupiti primjenu zakona – za primjenu prijedloga su potrebni higijenski servisi i azili, a njih u najvećoj mjeri nema. Također, i svi vodeći domaći stručnjaci, stručna udruženja i stučne obrazovne institucije dijele isto mišljenje. Dogs Trust je itekako za hitno rješavanje očiglednog problema uličnih pasa kako bi se prestala narušavati sigurnost djece i građana, koji su već predugo izloženi problemu i zbog toga je i pokrenuo projekat u BiH. U proteklih godinu dana smo činili napore da identifikujemo vlasti u BiH spremene da se uhvate u koštac sa problemom napuštenih pasa i ponudimo im svoju tehnički, finansijsku i stručnu pomoć. Na žalost, odaziv lokalnih vlasti je bio razočaravajuće slab ili nikakav. Dogs Trust je u toj situaciji sam poduzimao određene mjere, te iako smo uradili dosta, to nije i dovoljno pošto je za postizanje rezultata potrebno da svi odgovorni napokon počnu primjenjivati Zakon. Mi nismo došli da radimo posao lokalnih vlasti, već samo da njima pomognemo u obavljanju svojih zakonskih dužnosti. Dogs Trust podsjeća da je spreman pomoći u svakom smislu da se upravljanje populacijom pasa u BiH riješi sistemski, dugoročno i ekonomično u skladu sa odredbama Zakona koji je još uvijek na snazi. Međutim, za postizanje rezultata je neophodna znatno veća uključenost svih onih koji su zaduženi i jedini ovlašteni za provođenje Zakona. Bez toga ni ove izmjene neće dovesti do rješenja.

tačno.net
Autor 6.12.2013. u 15:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija