Dokazi o nelegalnim azilima u Zenici, inspekcija se ipak pokrenula?

tačno.net
Autor/ica 19.2.2021. u 11:11

Dokazi o nelegalnim azilima u Zenici, inspekcija se ipak pokrenula?

Foto: Animal Care

Nakon pritiska javnosti, objava u medijima širom BiH, inspekcija Zeničko-dobojskog kantona konačno je, barem na papiru, odlučila da reaguje i da pokrene mašineriju koja treba da zaustavi kriminal vrijedan milione KM, stoji u saopćenju Animal Care Zenica BiH, udruženja u nastanku.

Kako tvrde, na najmanje šest lokacija u Zenici nalaze se ilegalni azili, u kojima bi se moglo nalaziti i do 2.000 pasa, od kojih se selektuju najzdraviji i najpotentniji, koji se onda prodaju u Zapadnoj Europi, po pojedinačnoj cijeni koja se kreće i do 2.000 eura po primjerku.

“Sve to dokumentovano je na više zatvorenih Facebook grupa, a svi materijali su ustupljeni policijskim organima u BIH. Prva se oglasila SIPA – Državna agencija za sigurnost i zaštitu, koja je uputila na odgovorne – lokalne kantonalne organe u Zenici”, naglašavaju.

Prema pisanju lokalnih portala u Zenici, koji su zatražili provjeru navoda iz više izvora, reagirali su Policijske uprave Zenica I i Veterinarska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona. Prvi su dobili zadatak od Uprave policije da provjere sve adrese i šta se na njima nalazi, a drugi su se oglasili da su “u toku intenzivne provjere na datim lokacijama”.

Iz ovog Udruženja naglašavaju da je nelegalno držanje Azila krivično djelo i inspekcija ovog kantona je u ranijim slučajevima reagovala čak i na anonimne dopise preko društvenih mreža, da bi iznenadna zaćutala na materijalne dokaze koje smo im pružili.

Foto: Animal Care

Foto: Animal Care

Foto: Animal Care

“Posebno je važan podatak da osoba u inspekciji koja je nadležna da pokrene istragu iznenada dala otkaz i napustila državu, pa imamo pravo sumnjati obzirom da nam je poznata destinacija novog prebivališta, da se radi o “nagradi za odrađen posao”. Da li će novi direktor Inspekcije Šemsudin Muhić, koji je osoba koja treba naložiti zatvaranje nelegalnih Azila, to i učiniti, pokazaće sedmice pred nama.”

U saradnji sa nadležnim, Animal Care objavljuje ekskluzivne snimke Azila sa stotinama pasa (vidljivo iz zraka) na dvije od šest lokacija u Zenici.

“Još jednom pozivamo nadležne, ali i udruženja za zaštitu životinja da hitno spriječe ovaj zločin nad psima, koji su najhladnije dane protekle zime proveli u uvjetima neprimjerenim bilo kome. Javnost u Zenici i BiH pozivamo da se izvrši dodatni pritisak na nadležnu inspekciju da zatvori ovakve “farme” koje dobro i prihode donose isključivo vlasnicima što prije budu zatvorene, a njihovi organizatori uhapšeni”, stoji u saopćenju.

Kako navode, protekli mjesec je u Njemačkoj zaustavljen kombi sa desetinama pasa iz Tuzle, a u Sarajevu je objavljena prva presuda o nelegalnim rabotama sa stotinama hiljada KM dobijenim preko bankovnih sistema za navodnu brigu o psima.

tačno.net
Autor/ica 19.2.2021. u 11:11