Dopis Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

tačno.net
Autor 23.10.2013. u 07:55

Dopis Saveza udruženja za zaštitu i spašavanje životinja zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Savez udruženja za zaštitu i spašavanje životinja uputio je pismo u povodu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač zastupnica SDP-aa Nermina Zaimović Uzunović, o kojem će se poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očitovati u prvom čitanju na sjednici zakazanoj za 24. oktobar 2013.

Savez u pismu podsjeća da je postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Parlamentarna skupština BiH usvojila 2009, kao jedan od uvjeta iz Europskog partnerstva, prepoznavši stvarni uzrok problema. Prema mišljenju svih vodećih stranih i domaćih stručnjaka te relevantnih institucija i organizacija u BiH postojeći Zakon dobar i apsolutno provodiv. To je izričito potvrdilo i Vijeće ministara BiH u Informaciju o provedbi Zakona, koja je jednoglasno usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH 21.05.2013.

U pismu je naglašeno da predložene izmjene Zakona ne doprinose rješenju problema napuštenih životinja u BiH ni na koji način, te čine sam postojeći Zakon potpuno neprovodivim i skupim, budući da sve odredbe postojećeg Zakona za koje predlagač tvrdi da su do sad bile neprovodive i skupe ostaju na snazi, a pri tome se samo dodaje mjeru i trošak masovne eutanazije, bez objašnjenja kako bi to predlagač ovih izmjena provodio Zakon.  Ovo pogotovo kad je poznato da Bosna i Hercegovina ni četiri godine nakon stupanja na snagu postojećeg Zakona nema skloništa za napuštene životinje koja su napravljena u skladu sa postojećim Zakonom i pod zakonskim aktima.

Dužni smo podsjetiti da ubijanje nije mjera rješavanja uzroka problema, već predstavlja puku eliminaciju posljedice, praksu kakva je postojala decenijama do 2009 i nikad nije dovela do rješenja.  Dalje, ubijanje je dokazano pet puta skuplje od sterilizacije, neefikasno i ne vodi dugoročno stabilizaciji populacije, no njenom bujanju.

Uzrok problema napuštenih životinja jeste napuštanje životinja od strane vlasnika. Osnovni izvori populacije pasa na ulici su vlasnički psi prvi generacije, njihovo potomstvo, te lutajući nesterilisani vlasnički psi koji doprinose reproduktivnom potencijalu postojeće generacije pasa na ulici, u kombinaciji sa nekontrolisanom reprodukcijom.

Uvjereni smo nema alternative provođenju postojećeg Zakona i da bi svaki drugi put bio ništa drugo no aboliranje svih onih odgovornih za četvorogodišnji nerad, svojevrsna nagrada za odbijanje da provode zakon, počevši od veterinarskih inspekcija, policije, načelnika općina širom BiH koji zakon krše jer i dalje ubijaju pse, ne sterilišu pse, ne popisuju pse u vlasništvu i kriju se iza tobože nemogućnosti da provode Zakon jer je skup.  Izmjene Zakona bi vodile ozakonjenju masovnih brutalnih ubijanja napuštenih životinja, podrivanju svih progresivnih koraka koje provodi niz općina i uništavanje svih dosadašnjih napora na implementaciji Zakona uključujući hiljade sterilisanih, vakcinisanih i markiranih životinja, te rada na promjeni svijesti kod građana, navika držanja životinja i slično.

Praksa u kojoj novca za ubijanje ima i mora biti, a novca za provođenje preventivnih mijera sterilizacije kao najjeftinije i najefikasnije preventivne mjere, registracije, kažnjavanje napuštanja i gradnju skloništa nema i neće biti bila bi sramna zamjena teza.

Savez je pozvao Predstavnički dom da odbije prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, i naloži nadležnim institucijama da u najskorijem roku izradi akcioni plan provedbe postojećeg zakona, u skladu sa setom mjera definisanim u Informaciji o provedbi Zakona, jednoglasno usvojenoj na sjednici Vijeca Ministara 21.05.2013.

tačno.net
Autor 23.10.2013. u 07:55