Englesko istraživanje otkrilo kako pubertet utječe na pse

E.Sk.
Autor 27.5.2020. u 10:19

Englesko istraživanje otkrilo kako pubertet utječe na pse

Englesko istraživanje otkrilo kako pubertet utječe na pse.

Istraživanje koje je provedeno na engleskom Univerzitetu u Newcastleu pokazalo je da su psi tokom puberteta manje poslušni i da ih je u tom periodu teže izdresirati, piše The Guardian.

Lucy Asher pojasnila je da se neposlušnost pasa može povezati s neposlušnošću tinejdžera prema roditeljima. Baš kao i tinejdžeri i psi često ulaze u konflikte tokom tog perioda.

Dodala je i da pubertet kod pasa nastupa od šestog do devetog mjeseca njihovog života. U tom periodu psi su i više emotivni te se često boje ako ostanu sami.

Rezultati 82 psa u dobi od pet mjeseci i 80 pasa starih osam mjeseci otkrili su da su adolescenti manje poslušni od mladih štenaca naredbama svojih vlasnika.

“Ovo je jako važan period za pse. Oni tada prestaju biti slatki štenci i vlasnicima ih postaje teže kontrolirati, zbog čega mnogi od njih ostaju bez domova”, rekla je Asher.

Napomenula je da je vrlo važno imati razumijevanja za psa i ne kažnjavati ga strogo za njegovu neposlušnost.

“Znamo da postoje hormonalne promjene i da postoji velika reorganizacija mozga koja se u to vrijeme dešava kod sisara, tako da smo prilično uvjereni da se to dešava kod pasa”, rekla je Asher.

klix.ba

E.Sk.
Autor 27.5.2020. u 10:19