Evo zašto nikad ne biste trebali požurivati svog psa tijekom šetnje

Index.hr
Autor 3.11.2020. u 13:29

Evo zašto nikad ne biste trebali požurivati svog psa tijekom šetnje

Foto šg

Vlasnici pasa trebali bi provoditi više vremena vani s njima, tvrdi osnivačica i predsjednica udruge za zaštitu životinja PETA Ingrid Newkirk, a poznato je i da šetnja sa psom ima pozitivan učinak na zdravlje ljudi. 

Kada su je u jednom jutarnjem programu pitali je li psu potreban povodac tijekom šetnje, Ingrid je zaključila da svijetom dominiraju ljudi i da se psi moraju zaštititi, kao i da bi tijekom šetnje psa uvijek imala na povodcu.

S obzirom na to da nikada ne znate što se može desiti u šetnji, najbolje je psa imati pod kontrolom. Pas može ugledati nešto zanimljivo i pretrčati preko ceste te time ugroziti svoj život. Isto tako se može i nečega prestrašiti.

Osim toga, u Hrvatskoj se plaća kazna za šetanje psa bez povodca.

Prije svega pronađite opremu koja će najbolje odgovarati vašem psu i vama, bez obzira na to radi li se o ogrlici ili oprsnici. Isto tako je važno da imate povodnik koji vam je ugodan u rukama i siguran za psa.

“Pored toga je jako važno da ne požurujete svog psa kad iziđete u šetnju. Pustite ih da njuškaju, to je njihov način da se informiraju o okolini, to je njihov internet. Vlasnici pasa trebali bi izdvojiti određeno vrijeme da uživaju u šetnji sa svojim ljubimcima. To je njihova šetnja, ne vaša”, objasnila je Ingrid.

foto šg

Pas šetnju vidi kao posebnu priliku da uživa u prirodi, da trči, njuška i razgledava. Oni ne žele biti zatvoreni u sobi ili u kući po cijeli dan. Šetnja je za njih puno više od stanke za nuždu.

Pratite svog psa u šetnji, ne potežite ga jer se vama žuri. Pustite ga da u miru istražuje svijet i odvojite vrijeme za njega. Nije nužno da svaka šetnja bude duga, no priuštite mu barem jednu dnevnu šetnju u kojoj će on voditi vas.

Napuštenih pasa je sve više i trebalo bi se naći rješenje za tu situaciju. Ingrid želi ohrabriti vlasnike pasa da pored svog ljubimca uvijek usvoje još jednog jer je i napuštenim psima potreban dom.

Psima je potrebna redovita vježba ili šetnja, minimum pola sata svakog dana. Štencima je u početku dovoljno pet minuta vježbe, s tim da biste svakog mjeseca, kako rastu, trebali dodavati po 5 minuta vježbe dok ne stignete do 30 minuta.

Index.hr

Index.hr
Autor 3.11.2020. u 13:29