Floridski lovci uništavaju pitone u Evergladesu

tačno.net
Autor 3.3.2016. u 10:16

Floridski lovci uništavaju pitone u Evergladesu

Lovci na zmije ove su godine u floridskom nacionalnom parku Everglades vrebali burmanske pitone i u sklopu natjecanja “Python Challenge” koji je sponzorirala država Florida, uspjeli su ih uloviti 106.

Jedan je bio dugačak čak 4,6 metara i 56,7 kilograma, rekli su organizatori natjecanja.

Natjecanje od 16. siječnja do 14. veljače nalik je lovu na druge problematične životinjske vrste u Sjedinjenim Državama, poput teksaške kampanje na divlje svinje koje čine veliku štetu poljoprivredi ili michiganski lov na azijske glavate šarane koji zbog prebrzog razmnožavanja smanjuju životni prostor domaćim vrstama.

Ne zna se koliko burmanskih pitona gmiže Evergladesom jer su majstori nečujnog prikradanja, no zna se da se već sada broje u tisućama, kazala je glasnogovornica lokalne udruge za zaštitu riba i divljih životinja Floride, Carli Segelson.

Floridski dužnosnici ipak se nadaju da će lov na burmanske pitone koji financira država njihov broj uspjeti održati pod kontrolom. Cilj vlasti je iskorijeniti divlje vrste koje se brzo množe kako bi se zaštitili izvorni sisavci, ptice i reptili koji oduvijek obitavaju u Evergladesu.

Pitoni potječu iz Azije, a na Floridu su stigli kao ljubimci, no neki su pobjegli u divljinu i vrlo se brzo razmnožili, kaže Segelskon.

U subotu su na svečanosti održanoj u gradiću Davieju službeno nagrađeni najbolji lovci “Python Challengea“. Bill Booth i njegov tim ulovio je 33 zmije, među kojima je bio i kapitalac dugačak 4,6 metara i težak 56,7 kg. “Lovili smo ga punih 20 minuta. Iskreno, mislio sam da ga nikad nećemo istjerati”, rekao je Booth, dodajući da je posao bio iznimno naporan jer su ga morali uloviti živoga.

Svi ulovljeni pitoni nakon natjecanja se ubijaju. Još se ne zna hoće li Florida sponzorirati natjecanje iduće godine, no dužnosnici te američke države potiču stanovnike na uništenje burmanskih pitona bez obzira na organizaciju natjecanja.

Tagovi:
tačno.net
Autor 3.3.2016. u 10:16