Godišnje se udomi tek 4000 pasa, a napusti ih se oko 15.000

tačno.net
Autor 2.5.2017. u 10:08

Godišnje se udomi tek 4000 pasa, a napusti ih se oko 15.000

foto: Pixabay

Inicijativa “Pazi, mazi, voli”, koja promiče udomljavanje pasa i odgovorno vlasništvo, predstavljena je u utorak na panel raspravi “Odgovorno vlasništvo rješenje za 15.000 napuštenih pasa u Hrvatskoj”, gdje je istaknuto kako udomljavanje pasa bez konstantne edukacije i podizanja svijesti vlasnika postaje “Sizifov posao”.

Prema procjeni udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo, na ulici se godišnje nađe čak 15.000 pasa, što je kao da psima napunite zagrebačku Arenu. Od toga ih se udomi približno 4000, a ostali psi bivaju smješteni u udruge ili skloništa i azile, no često ostaju na ulici iako se procjenjuje da Hrvatska ima 40 udruga ili azila za nezbrinute pse.

Predstavnica udruge Indigo Dora Perši ističe da cilj inicijative nije samo udomiti životinju nego i pronaći kompatibilnog vlasnika, pri čemu je primarna edukacija budućih i trenutnih vlasnika životinja.

Vlasnici često udomljuju životinje “prema ljepoti”, a ponekad i zbog trenda, ne obraćajući pažnju na svoj karakter niti karakter životinje. Indigo svima koji udome pse omogućuje pohađanje “školice” za one koji nemaju iskustva s psima i ne poznaju pasmine ili osnove ponašanja i rada s psima, a pse uči osnovama lijepog ponašanja, kaže Perši.

Tihana Bodlović iz Purine, tvrtke koja proizvodi hranu za kućne ljubimce, istaknula je “Pazi, mazi, voli” kao najveću društveno odgovornu inicijativu tvrtke u regiji. “Uloženo je oko 500.000 kuna u promociju i edukaciju jer je podizanje svijesti ljudi jedan od najvažnijih čimbenika za rješavanje problema napuštenih pasa”, rekla je.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk istaknuo je da Grad već niz godina različitim projektima gradi sustav za rješavanje problema napuštenih životinja, navodeći kao primjer sklonište za nezbrinut životinje Dumovec, koje djelule od 2000. godine.

“I udruge za zaštitu životinja uvelike pomaže da Zagreb bude prvi u Hrvatskoj po broju udomljavanja i s najmanjim brojem pasa na ulici. Naglasak ne stavljamo na gradnju novih kapaciteta nego na edukaciju za odgovorno vlasništvo, jer ako je vlasnik odgovoran neće biti napuštenih životinja”, rekao je Tuk.

hr.n1info.com

tačno.net
Autor 2.5.2017. u 10:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija