Jeste li čuli za Pallasovu mačku?

tačno.net
Autor 14.7.2015. u 13:06

Jeste li čuli za Pallasovu mačku?

Pallasova mačka (Otocolobus manul) je divlja mačka koja živi u stepama središnje Azije. Iako je ta vrsta bila na rubu ugroženosti, sad se polako počinje oporavljati

Prekrasna mačka bogatog krzna na prvi pogled ne čini se kao idealni lovac, no Pallasova mačka jedan je od uspješnih grabežljivaca stepa središnje Azije. Ime je dobila po njemačkom znanstveniku Peteru Simonu Pallasu koji ju je 1776. opisao.

Pallasove mačke otprilike su slične veličine kao i domaće mačke, između 46 i 65 centimetara dužine s repom koji varira između 21 i 31 centimetra. Prosječna težina im se kreće između dva i pol kilograma, pa do otprilike četiri i pol kilograma.

Zbog iznimno guste dlake Pallasova mačka može se činiti pomalo zdepastom. Zimska dlaka im je jednolično siva, dok tijekom toplijih dana postane oker s tamnim okomitim prugama na torzu i prednjim šapama. Imaju i jasne crne kolute na repu, te tamne točke na čelu, dok su im obrazi bijeli s crnim prugama koje se spuštaju s krajeva očiju.

Pallasova mačka ima kratke noge u proporciji s ostatkom tijela, a uši su im nisko na glavi. Također, ima vrlo kratke pandže i spljoštenije lice od domaćih mačaka te manje zubi, no veće očnjake.

U stepama središnje Azije, Pallasove mačke žive na visinama od čak pet kilometara, na Tibetskom platou. Žive u Mongoliji, Tadžikistanu, Kirgistanu, Pakistanu, Kazahstanu, Kašmiru, te na zapadu Kine i u nekim dijelovima Rusije.

Pallasove mačke su samotne teritorijalne grabežljivice koje dane provode u pećinama i sličnim skloništima, a love od kasnog poslijepodneva nadalje. Kako nisu vrsni trkači, uglavnom do obroka dolaze zasjedom ili vrebanjem. Hrane se skočimiševima, voluharicama, jarebicama i ponekad malim sviscima.

Na žalost, Pallasove mačke većinu su svog postojanja plijen lovaca zbog bogatog krzna. Kako je međunarodno trgovanje njihovim krznom prestalo oko 1980., situacija se malo poboljšala, no u Mongoliji još uvijek nije protuzakonito loviti Pallasove mačke za vlastite potrebe.

Osim što stradaju zbog svog krzna, Pallasove mačke znaju skončati u zamkama za svisce, vukove , lisice i zečeve, a u Kini i Mongoliji se prodaju i kao izvor ‘ljekovitih masti’.

Iako se Pallasove mačke polako oporavljaju od smanjivanja prirodnih staništa i krivolova, te lijepe životinje još su uvijek na rubu ugroženosti.

tačno.net
Autor 14.7.2015. u 13:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija