Jeste li znali da ovo lijepo cvijeće može biti jako opasno za mačke?

Index Ljubimci
Autor 12.8.2022. u 10:40

Jeste li znali da ovo lijepo cvijeće može biti jako opasno za mačke?

Foto: Chewy Studio

Mnogi vlasnici ljubimaca nisu svjesni kako neke vrste cvijeća mogu biti otrovne, zbog toga je bolje izbjegavati kupnju određenih biljaka i ne izlagati ljubimce potencijalnoj opasnosti.

Ljiljan, a posebno uskršnji, tigrasti, azijski, dnevni i japanski, spada u biljke koje su otrovne za mačke. Ako mačka dođe u doticaj s bilo kojim dijelom ove biljke, uključujući i pelud, može doći do zatajenja bubrega i nakon samo nekoliko dana, onog najgoreg, smrti, piše Global Animal.

Koji su simptomi trovanja?

U prvih nekoliko sati trovanja simptomi su povraćanje, gubitak apetita i depresija. Iako se simptomi mogu povući u prvih 12 sati od trovanja, to ne znači da se zdravlje mačke poboljšava. Zatajenje bubrega obično nastupa nakon jednog do tri dana od unosa otrovne biljke u organizam.

Zatajenje bubrega opasno je po život. Mačka će pokušati piti velike količine vode, no i dalje će biti dehidrirana, a ako joj se ne pruži hitna veterinarska pomoć, u razdoblju od tri do sedam dana može uginuti. Ako primijetite da je došlo do trovanja, hitno odvedite mačku veterinaru koji će joj pomoći da izbaci otrov.

S druge strane, psima može nateknuti trbuh ako pojedu ljiljane, no neće razviti ozbiljnije simptome.

Index.hr

Tagovi:
Index Ljubimci
Autor 12.8.2022. u 10:40