Južna Afrika: Pčele mogu preživjeti i bez mužjaka

tačno.net
Autor 13.6.2016. u 10:03

Južna Afrika: Pčele mogu preživjeti i bez mužjaka

Jedna vrsta izolirane populacije pčela u Južnoj Africi, razvila se na način da može preživjeti te se reproducirati čak i bez prisutnosti muških pčela. Zašto se to dogodilo još uvijek je misterij, no švedski znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala smatraju kako su korak bliže rješenju zahvaljujući sekvencioniranju kompletnog genoma ove vrste.

Većina životinja razmnožava se spolno, uz doprinos žena i muškaraca, a pčele obično nisu iznimka; kraljica pčela stvara novo potomstvo polaganjem oplođenih jaja. Međutim, jedna vrsta pčela koja živi u Južnoj Africi razvila je reproduktivnu strategiju koja radi bez muškog dijela.

Ženske pčele nesu jaja koja su oplođena bez prisutnosti muškaraca. Štoviše, ove pčele mogu se parazitski gnijezditi u kolonijama drugih pčela, pa čak i zamijeniti kraljicu napadnute kolonije. Objašnjenje za takvo ponašanje nije poznato, rekli su istraživači, ali bi genom tih insekata mogu otkriti neke tajne.

Znanstvenici su otkrili razlike u genima ovih pčela od podvrste koje se razmnožavaju normalno. Razlike mogu objasniti proizvodnju oplođenih ženskih jajnih stanica, ali i ponašanje kao društvenih parazita.

Studija, objašnjava Matthew Webster, jedan od istraživača “će nam pomoći da shvatimo kako geni kontroliraju biološke procese odgovorne za podjele i ponašanja stanica. Uz to ćemo bolje razumjeti zašto se ponekad neke populacije razmnožavaju aseksualno, ali i evolucijsku prednost seksa“.

tačno.net
Autor 13.6.2016. u 10:03