Kako je biti vlasnik Jack Russell terijera?

tačno.net
Autor 23.5.2016. u 10:24

Kako je biti vlasnik Jack Russell terijera?

Ako, volite aktivnog psa s kojim ćete se moći baviti, koji će vam se beskrajno radovati i koji će, uz malo truda, naučiti i mnogo toga, ali koji nije slijepi poslušnik, već partner sa svojim ja, Jack Russell je pravi pas za vas.

Život s Jack Russell terijerom sve je prije no dosadan. On će vas ljutiti, nasmijati, razdragati, raznježiti, ali i rastužiti, no jedno je sigurno – Sve što radi, radi do daske, bez ostatka.

Za početak, treba reći da je Jack Russell primarno lovna pasmina, no (nažalost za jedne a na sreću za druge, pretpostavljam) sve rjeđe se koristi za tu namjenu. Prešao je u skupinu takozvanih pasa za pratnju, kućnih ljubimaca.

S većinom terijera je danas tako, no Jack Russell je očuvao najviše svojih lovnih svojstava. Stoga je to pasmina koja ipak ima pomalo drukčije potrebe od tipičnog kućnog ljubimca. Pritom mislim na aktivnost, kako fizičku, tako i mentalnu.

Nek vas ne zavara njegov malen rast, to je pas koji zalužuje aktivan život. Duge šetnje, istrčavanje, plivanje, treninzi, igra s lopticom i drugim psima, ali i vlasnikom, nužni su. Inače, vaš psić u najmanju ruku neće biti zadovoljan te će vam vrlo vjerojatno priuštiti mnoge nepodopštine. Među ljubiteljima pasa zato ćete čuti i priče o Jackyjima kao nemogućim, nervoznim, destruktivnim psima, no vrlo vjerojatno su to samo frustrirane životinje s previše nakupljene energije.

S osobom koja će svome psu posvetiti ipak nešto više vremena i angažmana od kruga oko lokalnog parka, Jack Russell će procvasti i pružiti joj mnogo radosti. Ono što je zanimljivo jest da, premda je to pas izrazitih nagona koji će bez krzmanja čak i usmrtiti kakvu životinjicu ili se upustiti u dvoboj s oponentom nekoliko puta većim od sebe (dapače, na to gotovo da možete računati), ti terijeri imaju svoju nježnu, maznu stranu, a svome su vlasniku iznimno privrženi. Njihova odanost je beskrajna i unatoč malenu rastu, spremni su beskompromisno braniti svoje ljude. No itekako znaju uživati i u trenucima opuštanja i u stanju su se satima izležavati uz vas ne radeći ništa. Ne radi se, dakle, ni o kakvim manijacima koje je nemoguće kontrolirati, samo o bićima s mnogo životne energije i strasti.

Sve to trebalo bi imati na umu ako želite da baš takav pas bude vaš suputnik idućih petnaestak godina. Nemojte dopustiti da vas ponese trenutni hir ili popularnost pasmine. To vrijedi, naravno, za svaku nabavku psa, nužno je hladne glave procijeniti želite li zaista psa i jeste li spremni odvojiti potrebno vrijeme i trud. Ako zaista volite pse i želite Jack Russella, to vam se neće činiti opterećenjem, već prije veseljem, no očekujte i trenutke pa i sate ispunjene gnjevom i brigom zbog vragolaste naravi vašeg psa. No ne brinite, s vremenom bude lakše. Vaš pas ipak sazrijeva i uči, baš kao i vi uz njega. Konačno, i smisao za humor na vlastiti račun znak je određene zrelosti.

Jack Russelli su, dakle, izuzetno inteligentni i s pravim vodičem mogu naučiti štošta. Zablistat će u takozvanim psećim sportovima, ali i društveno korisnim aktivnostima poput, recimo, traženja narkotika. Izvorno su korišteni za lov te su i danas uspješni u lovu na lisice, divlje svinje, u pokolju miševa i štakora, na krvnom tragu krupne divljači, no sjajni su i kao tartufari. Ipak, nisu ovčarska pasmina i uvijek će tu i tamo stvar pokušati izvesti ‘vanka regule‘.

Nemojte se, primjerice, iznenaditi ako vas vaš Jack nakon bezbroj puta ponovljene i pomno uvježbane određene radnje odjednom pogleda kao da želi reći: ‘Stvarno to trebam učiniti, sto posto si siguran da je tako?’ Općenito se stoga može reći da im više odgovaraju discipline u kojima koriste svoja osjetila i tjelesne sposobnosti, kao traganje, tartufarenje, razne lovne discipline, lure coursing, agility, flyball, disc dog, dok klasična poslušnost nije njihova igra.

Ako, dakle, volite aktivnog psa s kojim ćete se moći baviti, koji će vam se beskrajno radovati i koji će, uz malo truda, naučiti i mnogo toga, ali koji nije slijepi poslušnik, već partner sa svojim ja, Jack Russell je pravi pas za vas. Tražite li vodljivog psa za igru s djecom ili pak malog i slatkog kućnog ljubimca, za to postoje kujice zlatnog retrivera i maltezeri. Ako vam je, pak, šetnja do obližnjeg kafića vrhunac željene dnevne tjelesne aktivnosti, uzmite radije mačku. Ili još bolje papigu ili ribice.

Život s Jack Russell terijerom sve je prije no dosadan. On će vas ljutiti, nasmijati, razdragati, raznježiti, ali i rastužiti, no jedno je sigurno – Sve što radi, radi do daske, bez ostatka. To je pas koji, u financijskom smislu, ne iziskuje mnogo, a mnogo daje. Šarmantan i simpatičan, vrlo vjerojatno će ubrzo postati faca u vašem susjedstvu te vas upoznati i s nekim novim zanimljivim ljudima. A o psima da se i ne govori…

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.5.2016. u 10:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija