Kako ljubimcu održati liniju

tačno.net
Autor 15.6.2016. u 09:47

Kako ljubimcu održati liniju

Izvor: Guliver/Thinkstock , Autor:Thinkstock

Neki ljubimci vole papati, baš kao i ljudi. Psi i mačke mogu se za tren udebljati i zato morate paziti koliko hrane im dajete i koliko često

Najlakši način na koji usrećiti ljubimca je – hrana! No takva ljubav ubrzo može postati problem.

Nemojte mu ostavljati punu zdjelicu

Nema lakše stvari nego prije odlaska na posao ljubimcu natrpati punu zdjelicu keksa i onda otići, no to kod njega lako može dovesti do viška kilograma. Neke životinje jedu kad su gladne, no neke nemaju mjeru pa nastavljaju dok zdjelica nije prazna.

Za početak biste trebali od svog veterinara saznati koliko hrane uopće davati svom ljubimcu, a onda kroz vlastito iskustvo odrediti na koliko obroka tu količinu raspodijeliti. Idealno bi bilo kad biste vodili evidenciju o tome koliko hrane dnevno dajete svom ljubimcu.

Pretvorite obroke u igru

Mačke su, na primjer, rođeni lovci. Sakrijte im neke obroke po stanu. Osim što će na taj način potrošiti energiju u potrazi za keksima, mačke će se istovremeno  zabavljati.

Nemojte biti preširoke ruke s poslasticama

Uobičajeni obroci imaju svoje kalorijske vrijednosti, no mnogi vlasnici često potpuno zaboravljaju kako su i one posebne poslastice također hrana. Nije lako prestati svojem ljubimcu davati poslastice kad im se toliko veseli, no kontrolirajte se za njegovo dobro.Vlasnici su ti koji su u većini slučajeva krivi za to što im je ljubimac predebeo.

Čitajte etikete

Vaš ljubimac ima svoju idealnu težinu koja se temelji na njegovoj veličini i starosti. Veterinar je osoba koja će znati o kojem se točno broju kilograma radi.

Ako ste vrlo pedantni, možete svom ljubimcu obroke birati prema broju kalorija, što piše na konzervama i vrećicama hrane za životinje. Možete biti mirni sve dok ne dajete svom ljubimcu više od deset posto idealnog broja kalorija u poslasticama.

Vaga ne laže

Veterinar će uglavnom pri svakom vašem posjetu izmjeriti težinu vašeg ljubimca. Ako je on zadovoljan, možete biti i vi.

Veterinar će vam također skrenuti pažnju na višak kilograma te vam dati savjete kako riješiti taj problem.

Vrijeme je za trening

Trčite, hodajte i igrajte se sa svojim ljubimcem. Ono što će mu najviše zdravstveno i mentalno pogodovati je igra s vama.

I mačke i psi se obožavaju igrati sa svojim vlasnicima, a istovremeno gube višak kilograma. Ukratko, ljubimac sit, a sve ovce na broju!

tačno.net
Autor 15.6.2016. u 09:47