Kako naučiti mačke da izbjegavaju radnu površinu?

tačno.net
Autor/ica 9.5.2023. u 13:43

Kako naučiti mačke da izbjegavaju radnu površinu?

Foto: šg

Mačke vole visinu, pa su kuhinjske radne ploče idealno mjesto na kojem žele boraviti i promatrati ostatak prostora. Što ako želite spriječiti mačku da skače na pult dok kuhate? Donosimo pet metoda za koje stručnjaci portala Spruce Pets vjeruju da će vam pomoći u tome, a ne uključuju špricanje mačke vodom, a prenosi portal Index.hr.

1. Pronađite alternative

Ako vaše mačke traže mjesto na visini, pružite im više opcija. U svoj dom možete dodati penjalicu za mačke ili prozorsku klupčicu, dajući im zanimljivije mjesto za odmaranje od radne ploče u kuhinji. Tamo možete staviti i igračku s mačjom metvicom kako biste ih dodatno privukli.

2. Održavajte čistoću

Učinite kuhinjske pultove manje privlačnima tako što ćete držati hranu i posuđe izvan dosega mačaka. Hrana motivira mačke na skakanje, pa ako na pultovima nema ničega zanimljivog, manje je vjerojatno da će ih posjećivati.

3. Učinite pultove još manje privlačnima

Ako ne želite mačke na svojoj radnoj ploči, možete koristiti tzv. “scat mats”, prostirke s plastičnim šiljcima koje su mačkama neugodne, ali ih neće ozlijediti. Također, mačke obično ne vole određene mirise, poput citrusa i eukaliptusa, tako da ih špricanje pultova tim mirisima može navesti da ih izbjegavaju. Imajte na umu da je većina eteričnih ulja toksična za mačke, zbog čega trebate naći alternative sigurne za ljubimce.

4. Prestanite hraniti mačke hranom s pulta

Ako mačkama dajete ostatke hrane s pulta, one će povezati pult s ukusnim obrocima. Umjesto toga, ako želite nagraditi mačku, učinite to dalje od pulta kako bi shvatila da to nije mjesto za nju.

5. Koristite riječi ili geste tijekom dresure 

Umjesto vikanja “ne” kada želite da mačka siđe s pulta, odaberite drugu riječ ili gestu, poput pljeska. Možete kombinirati taj znak s kliker-treningom, nagrađujući mačku svaki put kad se vrati na pod. Na taj način ona će naučiti da pult nije mjesto na kojem želite da boravi.

U konačnici, odluka o tome hoće li mačke imati pristup kuhinjskim pultovima ovisi o vama i vašim preferencijama. Nekim vlasnicima ne smetaju mačke na radnoj ploči, dok drugi žele održati higijenu kuhinje i spriječiti mačke da dolaze u dodir s hranom ili posuđem. Bez obzira na vašu odluku, ove metode mogu vam pomoći u postavljanju granica i stvaranju ugodnog okruženja za vas i vaše mačke.

tačno.net
Autor/ica 9.5.2023. u 13:43