Kako pas utječe na vlasnikovo zdravlje? Neke od prednosti…

tačno.net
Autor 5.5.2015. u 12:25

Kako pas utječe na vlasnikovo zdravlje? Neke od prednosti…

Biti vlasnik kućnog ljubimca velika je obaveza. Iako vlasnicima nude niz prednosti, zanemareni psi svojim ponašanjem vlasnicima mogu uzrokovati puno stresa…

Kad nakon napornog dana na poslu ili školi dođete kod kuće oni vas dočekaju, veselo mašući repom i skačući od sreće i uzbuđenja što vas vide. Vlasnicima pasa ovaj scenarij zvuči poznato, a onima koji tek razmišljaju o psu kućnom ljubimcu tek će postati dio svakodnevice.

Stres eliminator

Istraživanja su pokazala da druženje s ljubimcima smanjuje stres kod ljudi. Ne čudi što ih se koristi kao terapeutske pse u bolnicama, ali sve češće terapeutske pse viđamo i po drugim ustanovama ( npr. školama, fakultetima i staračkim domovima) gdje ljudima pomažu da prebrode stresne situacije.

Lijek za depresiju

Brojne studije pokazuju da psi pozitivno utječu u liječenju depresije i anksioznosti. Vlasnici druženjem s ljubimcima naime zaboravljaju na  negativne misli i situacije.

Također, vlasnik koji ima psa o istom se mora brinuti što mu daje osjećaj odgovornosti  prema živom biću, a to pacijentima oboljelim od depresije diže razinu samopoštovanja.

Psi utječu na samopouzdanje ljudi

Sramežljivi ste i teško ostvarujete kontakte s ljudima? Zato je tu pas koji je umjesto vas napraviti prvi korak i upoznati vas s mnogim ljudima koje da niste vlasnik psa nikad ne bi upoznali. Zahvaljujući psima stvorena su mnoga prava prijateljstva.

Također, vlasnici pasa društveniji su što je prednost za primjerice umirovljenike koji družeći se s drugim vlasnicima imaju kvalitetniji društveni život što svakako utječe na njihovo psiho-fizičko zdravlje.

Opće stanje organizma

Da se razumijemo! Pas će vlasniku donijeti mnoge prednosti, ali samo ako će se vlasnik o istom brinuti na odgovarajući način. Da ništa drugo ne radi nego sa psom šeće tri puta dnevno po pola sata vlasnik će zadovoljiti potrebe za fizičkom aktivnosti.

Istraživanja su pokazala da se  vlasnici pasa u prosjeku kreću 300 sati tjedno, skoro duplo više u odnosu na osobe koje nemaju psa.

Kretanje, boravak na svježem zraku, druženje sa psima i ljudima… svi preduvjeti za kvalitetniji život su tu. Ipak, ne brinete li se o ljubimcu na odgovarajući način život s ljubimcem mogao bi vam postati stresan.

Srčani problemi

Druženje sa psima utječe na srce i to u pozitivnom smislu. Naime, kao što smo naveli vlasnici ljubimaca više se kreću čime se prevenira dobivanje srčanih bolesti. Također, druženje s ljubimcem pozitivno utječe na krvni tlak.

24sata.hr

tačno.net
Autor 5.5.2015. u 12:25