Kako pravilno trenirati svog psa

DP
Autor 9.3.2020. u 09:37

Kako pravilno trenirati svog psa

Ako ste vlasnik psa, potrebno ga je istrenirati. Bilo da je riječ o štenetu ili starom psu koji treba naučiti nekoliko novih trikova, morate znati nekoliko stvari, pogotovo ako ste novi u svemu tome.

Profesionalni trener pasa Gail Miller Bisher otkrio je za Woman’s Day 10 važnih stvari koje treba znati svako ko se mora upustiti u trening svog psa.

Nužda u redovnim vremenskim razmacima

Kada pokušavate naučiti psa da obavlja nuždu vani, jako je važno izvesti ga u šetnju u redovnim vremenskim intervalima kako bi stekao rutinu. Kada obave nuždu vani, obavezno ih pohvalite, tako da znaju da su napravili nešto dobro.

Zatvoreno područje u kući za pse

Kada učite psa gdje u kući obavljati nuždu, držite ga u ograničenom, ograđenom prostoru i dopustite mu da istražuje ostatak kuće samo u određenim vremenskim intervalima. Po kući ih možete pustiti i kada ih vratite iz šetnje, nakon što su obavili nuždu pa bi to mogli shvatiti kao nagradu.

Čisti podovi

Štenadi se, kao i bebama, događaju nezgode pa obave nuždu na podu. Zato je važno što prije očistiti to mjesto i dezinficirati ga tako da mirisi nestanu, što će obeshrabriti psa da to ponove na istom mjestu.

Nagrade koristite samo pri treningu

Ne treba davati psu nagradu u vidu poslastice samo zato što je sladak, nego isključivo kada ga trenirate jer će tada steći utisak da je to što radite zabavno pa će uvijek biti raspoložen napraviti ono što mu naredite samo kako bi dobio nagradu.

Budite dosljedni sa zapovijedima

Svi ljudi u kući trebaju koristiti iste zapovijedi za iste stvari kako bi pas naučio pravo značenje određenih riječi. Ako, naprimjer, ne želite da skače na druge ljude, možete koristiti zapovijed “dolje” ili neku drugu koja vam odgovara, ali i svi ostali koji ga čuvaju moraju ponoviti istu zapovijed u istoj situaciji.

Napravite od treninga igru

Umjesto da uvijek poklanjate poslasticu koju pas očekuje kao nagradu, trebali biste trening napraviti što zabavnijim da bi pas u njemu želio učestvovati i bez nagrade. Samo korištenjem svog glasa i pokreta tijela možete privući pažnju psa i navesti ga da se poželi igrati i u igri učiti.

Naučite ponašanje svog psa

Morate znati posmatrati i razumjeti ponašanje svog psa kako biste stil treninga uskladili tako da mu najviše odgovara. Praćenjem ponašanja svog psa i poznavanjem temperamenta njegove pasmine uspjet ćete lako odrediti koji je najlakši način za njegovo treniranje.

Učite ga jedan po jedan trik

Ako želite da vaš pas savlada nove trikove, prvo se skoncentrišite na jedan od njih. Tek kada savlada zapovijed “sjedni”, možete ga krenuti učiti da vam “baci pet”.

Treninzi trebaju trajati kratko

Neki psi, a posebno štenad, ne mogu baš dugo održavati pažnju na jednoj stvari pa je najbolje da vam treninzi budu kratki, ali česti. U jednom danu možete i dva puta pokušati s treningom. Štenadi još uče i istražuju svijet svojim nosem, očima, ušima i ustima, dok će stariji psi duže moći ostati fokusirani.

Svaki trening završite nečim što pas već zna

Kada trenirate psa da napravi nešto novo, trening trebate završiti nečim što je poznato. Dakle, svaki put kada završite trening, napravite nešto ili mu tražite nešto što već zna kako bi se osjećao samopouzdano bez obzira na to što još nije savladao novu stvar kojoj ga učite.

klix.ba

DP
Autor 9.3.2020. u 09:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija