Kako psima olakšati ljetne dane?

tačno.net
Autor 26.7.2015. u 09:46

Kako psima olakšati ljetne dane?

Psi se ne mogu umiti, niti si staviti mokru krpu na čelo tijekom ljetnih vrućina, no imaju svoj sustav hlađenja

Psi nemaju puno žlijezda za znojenje, pa ih nećete skoro vidjeti u sauni. Znoje se iz jastučića na šapama te iz nekih drugih manje dlakavih dijelova tijela, piše Cesar Millan.

Kako se ne znoje kao ljudi, psi su razvili svoj sustav hlađenja – dahtanje. Tako dahtanjem isparavaju vodu koja im se skuplja na jeziku i u gornjem dijelu dišnog puta.

Pas može dahtati brzinom od 300 do 400 udisaja i izdisaja u minuti, a normalan tempo im je deset puta manji. No bez obzira na pseći sustav hlađenja, nema razloga zašto im i mi ne bismo pomogli da se bolje nose s ljetnim vrućinama.

Idite u šetnju rano ujutro ili kasno navečer

Odaberite najhladnije dijelove dana za šetnju s psom. Bit će ugodnije i njemu i vama.

Ne libite se kupiti pseće čizmice

U slučaju da morate prošetati psa po vrućini, kupite mu čizmice kako si ne bi opekao šape. Psi upijaju i ispuštaju toplinu preko jastučića u šapama.

Pazite da pas ne dehidrira

U slučaju pretjeranog isparavanja vode iz tijela, psi će postati bezvoljni, prekomjerno će sliniti, oči će im biti krvave, a mogu djelovati i blijedo. Pametno je za psa uvijek držati punu zdjelicu (ili dvije) vode tijekom ljetnih vrućina. Tamni psi će upijati više topline od svijetlih.

Rashladite psa na bilo koji način

U slučaju da imate dvorište, stavite dječji bazen u sjenu ili stavite psu mokri ručnik na koji može leći. Možete nabaviti veliku vreću leda i staviti ventilator ispred nje. Budite kreativni!

Psi se hlade od pete do glave

Tijekom vrućina psu je važno navlažiti šape i trbuh. Mokri ručnik vašem će psu više značiti ispod njega nego na njemu.

Pustite psa da kopa

Pas će se poslužiti svojim metodama rashlađivanja kad mu je vruće – kopat će rupe u zemlji i leći u njih. Pokušajte mu to omogućiti ako imate vrt.

Prepustite psu odluku želi li izaći

Umjesto da odlučujete kad će vaš ljubimac vršiti nuždu, odvedite ga do vrata, otvorite ih i prepustite mu odluku hoće li izaći. Ako vladaju pretjerane vrućine, pas će sam znati koliko dugo želi provesti vani.

Nikad ne ostavljajte psa u parkiranom autu

Vozila zadržavaju daleko više vrućine, čak i u hladu. Osim same temperature, psa može uloviti napadaj panike, što će samo povećati dehidraciju. Klima i obilje vode su pseći najbolji prijatelji kad moraju nekamo putovati.

Plivanje je dobro i za psa i za vas

Najbolje rješenje za ljetne vrućine je plivanje. Umjesto da idete s psom u šetnju, odvedite ga na plivanje.

tačno.net
Autor 26.7.2015. u 09:46