Kako se riješiti životinjske dlake?

tačno.net
Autor 11.3.2016. u 11:56

Kako se riješiti životinjske dlake?

Foto: Guliver/Thinkstock, Autor:Thinkstock

Proljeće je praktički stiglo i vrijeme je za vlasnike ljubimaca da se pripreme za novu etapu čišćenja dlaka po kući

Nema odmora od usisavanja

Usisavač je vaš najbolji prijatelj. Dobro, dobro – vaš pas je vaš najbolji prijatelj, ali odmah poslije njega je usisavač.

Što veći broj dlakavih ljubimaca imate, to ćete biti sretniji s boljim usisavačem. Današnja čuda tehnike stvarno mogu usisati svaku sitnicu iz bilo čega. Štoviše, postoje i specijalizirani usisavači za vlasnike ljubimaca.

Redovito kupajte svog ljubimca

Ako imate mačku, ovo pravilo primjenjivo je samo ako vašoj ljubimici kupanje ne smeta, no u slučaju pasa ne biste trebali imati nimalo problema. Kupanje prije češljanja sjajan je način da razdvojite mrtvu od ostale dlake.

Saznajte koji šampon trebate koristiti za ljubimca od svog veterinara i što vam još treba tijekom kupanja (možda posebne gumene rukavice). Nakon kupanja ljubimca možete osušiti sušilom, no na slabijoj jačini.

Redovito četkajte svog ljubimca

Redovito četkanje održava ljepotu vašeg ljubimca. Ako ga četkate svaki drugi dan, nećete imati toliko posla s dlakom, pogotovo tijekom proljeća, kad je vrijeme opadanja zimske dlake.

Kao i u slučaju šampona, pitajte veterinara koju vrstu četke trebate koristiti za dlaku ljubimca jer postoje razne vrste – neke za dugodlake, neke za oštrodlake i tome slično. Ako možete, četkajte svog ljubimca izvan doma kako biste smanjili količinu dlake koju ćete nakon toga morati počistiti.

Mokre rukavice su odlične

Mokre gumene rukavice sjajan su način da skupite sitnu dlaku koju je teško skinuti s namještaja, tepiha i samih ljubimaca.

Pokrijte namještaj

Za početak, disciplina je odlična stvar i svaku životinju je moguće naučiti na čemu smije ležati, a na čemu ne. Ako vaš ljubimac ima svoje mjesto, onda ćete daleko manje čistiti, no ako ne želite ograničavati njegovo kretanje, jednostavno nabavite navlake za namještaj koje možete skinuti kad imate goste ili kad su spremne za pranje.

Redovito čistite klimatizacijski uređaj

Klimatizacijski uređaji skupljaju ogromne količine sitne dlake. Pametno je jednom ili dva puta godišnje očistiti filtre takvih uređaja. Na taj ćete si način smanjiti potrošnju energije u domu i osigurati nastavak rada uređaja bez kvara. Također, ne zaboravite čistiti sušilo za kosu koje koristite za svog ljubimca jer se i na njemu nakuplja sitna dlaka.

tačno.net
Autor 11.3.2016. u 11:56