Kako se slažu papige s ostalim kućnim ljubimcima?

tačno.net
Autor 23.11.2015. u 15:07

Kako se slažu papige s ostalim kućnim ljubimcima?

Mačke i papige mogu biti dobri prijatelji, ako se radi o većim papigama • Tvorovi nikada ne bi smjeli biti u istoj sobi s papigom

Uredila: Svjetlana Salahović

AKO ste vlasnik papige i ovaj put želite nabaviti krznenog ljubimca, morate znati s kime će se vaša papiga dobro slagati, a s kime ne.

1. Mačke

Mačke i papige mogu biti dobri prijatelji, ako se radi o većim papigama, kao što je ara ili afrička siva papiga. Tada bi u vašem dnevnom boravku mogli zateći kako se vaša papiga igra s mačkinim brkovima ili joj baca igračke na glavu. Tvrdi kljun velikih papiga, veličina, dominantna osobnost i prirodna glasnoća omogućuju takvu socijalizaciju, jer su odlični za zaštitu.  No, manje papige nipošto ne bi smjele biti u mačjoj blizini. Upravo to što su male, čini ih sklonijima ozljedama. No, morate biti svjesni da i kod druženja velikih papiga i mačaka, ako vaša mačka ugrize ili ogrebe papigu, morate ju odmah odvesti veterinaru po antibiotike. Naime, bakterija Pasteurella, koju mačke imaju u slini, može biti smrtonosna za vašu pticu.
 

2. Psi

Psi su puno manje kompatibilni s pticama. No, prijateljstvo nije nemoguće, ali svakako ovisi o osobnosti i raspoloženju vašeg psa. Dobro socijaliziran pas može biti sasvim miran u takvom okruženju. S druge strane, štenci mogu postati vrlo zaigrani te ozlijediti papigu nenamjerno. Također, velike papige mogu pokazati znakove agresije prema psu, tako što grizu, grebu ili im lete u lice. To bi pak moglo razljutiti i najmirnijeg psa i to isključivo na štetu vaše ptice.  Uz sve to, papiga može razviti naviku vrištanja, kao odgovor na psa koji neprestano laje.

3. Male životinje

Tvorovi nikada ne bi smjeli biti u istoj sobi s papigom. Oni su vrlo agresivni i napast će pticu bilo koje veličine. Također, vrlo su lukavi te će naći način kako da uđu u kavez s vašom papigom i pretvore je u ukusan obrok. S druge strane, velike papige mogu jesti hrčke, gerbile ili guštere. Također, hrčci su aktivni noću, a njihovi pokreti i buka mogli bi prestrašiti pticu. Tako bi ona mogla početi mlatiti krilima po kavezu te ih tako i oštetiti, kao i riskirati da joj kandže zapnu među žice u kavezu.

4. Druge ptice

Papige će se najbolje slagati s pticama iste veličine. Također, uvijek ih upoznajte na nekom neutralnom teritoriju te im omogućite da se neko vrijeme promatraju. Kad se dobro upoznaju, tek onda ih smjestite u isti kavez.

150706104.3_mn

Papige: Čudna ponašanja koja su zapravo sasvim normalna

Neka ponašanja mogla bi vam se činiti vrlo čudna, ali uvjeravamo vas, potpuno su normalna, posebno na početku

SVI novopečeni vlasnici kućnih ljubimaca imaju mali milijun pitanja.

A ako ste se odlučili postati vlasnik papige, niste iznimka. Neka ponašanja mogla bi vam se činiti vrlo čudna, ali uvjeravamo vas, potpuno su normalna, posebno na početku. Evo na što točno mislimo.
 

1. Bacanje hrane

Sigurno ste primijetili da vaša ljubimica ponekad razbacuje hranu iz hranilice, posebno ako se radi o tigrici. Iako vam to možda izgleda kao problematično ponašanje, uvjeravamo vas da nije i ono može potrajati i neko dulje vrijeme.

2. Ne jede hranu

Ne brinite, samo joj olakšajte prilagodbu na novu okolinu, jer je takvo ponašanje vrlo često posljedica šoka od promjene. Pobrinite se i da ona, bez obzira, baš uvijek u svom kavezu ima svježu hranu.

3. Ne pije vodu

Općenito, papige piju vrlo malo vode pa ćete možda misliti da ju ona uopće ne pije. No, ne brinite, manjim vrstama dovoljno je i svega nekoliko kapi vode na dan. Kao i kod hrane, bitno je samo da svojoj pernatoj ljubimici mijenjate vodu svaki dan te da redovito čistite pojilice i hranilice.

4. Ubrzano mahanje krilima

Na to također nemojte gledati kao problem, već kao činjenicu da vaša papiga ima višak energije, koji negdje mora izbaciti. Umjesto razmišljanja o čemu bi se tu moglo raditi, dobro zatvorite sva vrata i prozore te ju pustite da slobodno leti po sobi, čak i nakratko, ako nemate previše vremena. Općenito, vodite računa da svakodnevno svom ljubimcu omogućite malo slobode.

5. Ne miče se 

Suprotno ponašanje od sumanutog mahanja krilima po kavezu, je kad vaš ljubimac nepomično stoji nasred kaveza i promatra stvari oko sebe. Ako se pitate zašto to radi, to je vjerojatno zato što želi skrenuti pažnju sa sebe. Nakon nekoliko dana u novom domu, vaša papiga će se socijalizirati i početi ponašati normalno. Kako bi izbjegli takvo ponašanje, neka vašu pticu u kavezu odmah dočekaju igračke i ukusne poslastice, s kojima se odmah može zabaviti i tako ublažiti stres.

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.11.2015. u 15:07