Kina je zabranila konzumaciju zaštićenih vrsta

tačno.net
Autor 18.7.2016. u 09:46

Kina je zabranila konzumaciju zaštićenih vrsta

Novim kineskim zakonom postalo je protuzakonito jesti pripadnike ugroženih životinjskih vrsta, što je veliki korak naprijed za zaštitu okoliša u ovoj azijskoj zemlji.

No, aktivisti za prava životinja smatraju kako zakon nije dovoljno sveobuhvatan jer ne rješava druge probleme sa kojima se suočavaju kineske ugrožene životinje, a to su razmnožavanje u zatočeništvu, korištenje u javnim nastupima te njihovo korištenje u neprehrambenim proizvodima to jest sve slučajeve koji još uvijek predstavljaju najčešće razloge krivolova.

Budući da zakon ne pokriva problematiku uzgoja i korištenja životinjskih dijelova u ljekovite svrhe, mnoge životinje i dalje će se uzgajati i ubijati kako bi se mogle koristiti u medicinskim pripravcima. Tako će medvjedi, nosorozi, te mnoge druge egzotične životinje i dalje živjeti u skučenim i lošim uvjetima te biti suočene sa sigurnom smrću, a sve s ciljem pokrivanja zahtjeva tržišta.

Postoji još mnogo neodgovorenih pitanja o samoj provedbi zakona, uključujući i diferencijaciju je li životinja prodana za korištenje u prehrambene ili medicinske svrhe ili da li je uhvaćena u divljini ili rođena u zatočeništvu. Bez provedbe jasnog sustava za izdavanje dozvola ili licenci za regulirani uzgoj egzotičnih vrsta, zakon se u biti neće moći provoditi na adekvatan način te ostaje mrtvo slovo na papiru, navode aktivisti.

tačno.net
Autor 18.7.2016. u 09:46