Koale bi u Australiji mogle izumrijeti do 2050.

tačno.net
Autor 23.9.2018. u 10:17

Koale bi u Australiji mogle izumrijeti do 2050.

Povećano krčenje šuma za poljoprivredna zemljišta moglo bi do 2050. uzrokovati izumiranje koala u australskoj saveznoj državi Novog Južnog Walesa, upozorili su konzervatori.

Prema izvješću Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) i Vijeća za zaštitu prirode, znanstvenici su koristili satelitske snimke za mjerenje ubrzanja stope krčenja šuma kako bi izmjerili utjecaj na ranjive i ugrožene vrste.

– Australski WWF procjenjuje kako je u saveznoj državi Novi Južni Wales ostalo manje od 20 tisuća koala te kako bi ovim tempom mogle izumrijeti do 2050., izjavio je konzervator WWF-a Stuart Blanch.

– Moramo zaustaviti pretjerano krčenje šuma ako želimo održati koale na životu u divljini, dodao je Blanch.

Izvješće je objavljeno na Svjetski dan ugroženih vrsta kojim se obilježava smrt posljednjeg tasmanijskog tigra u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine.

Iz vlade Novog Južnog Walesa negirajuwww.24sata.hr/ kako krčenje šuma ugrožava staništa koala za koje tvrde da su zaštićena. Navode kako su nova istraživanja pokazala da je broj koala u divljini puno viši nego što se ranije mislilo.

Australska fondacija za zaštitu koala procjenjuje kako je diljem Australije u divljini ostalo manje od 100 tisuća koala, moguće čak i oko 43 tisuće. Ugrožava ih gubitak straništa, napadi pasa, požari i prometne nesreće.

Koale su klasificirane kao “ranjive” zbog gubitka staništa, međutim iz Fondacije smatraju kako bi ih se trebalo klasificirati kao “kritično ugrožene” te navode kako treba zaštititi veći broj staništa.

www.24sata.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.9.2018. u 10:17