Koje su najpopularnije rase pasa na svijetu

I.S
Autor/ica 24.9.2021. u 12:18

Koje su najpopularnije rase pasa na svijetu

Foto: Getty Images

Iako svaka država ima svoju omiljenu rasu psa, na globalnom nivou još uvijek postoje pasmine koje su općenito popularnije od drugih.

Ovo je pet pasmina koje ljudi širom svijeta biraju za kućne ljubimce:

Zlatni retriver

Zlatni retriver je nježan i pouzdan pas. Ove osobine ga čine lošim čuvarom, ali je savršen za porodicu. Također je inteligentan, razigran, druželjubiv i brzo se obučava. Može razviti anksioznost ako ga ostavite samog na duži vremenski period. Zahtijeva redovnu fizičku aktivnost i preferira otvorene prostore.

Foto: Pexels/Helena Lopes

Njemači ovčar

Poznat je po svojoj snazi, odanosti i plemenitoj naravi. Zbog toga je on policijski pas. Obožava pratiti vlasnika u izazovnim avanturama, učiti trikove i igrati se u dvorištu. Imaju gustu i čvrstu dlaku koja je vodootporna. Linjaju se jednom ili dvaput godišnje.

Foto: Rover

Sibirski haski

Budući da je uzgajan za trčanje i naporan rad, ne iznenađuje što sibirski haski spada među najenergičnije pse. Također ima tendendenciju da bude nezavisan, iako ima se nekada kretao isključivo u čoporu. Naravno, također voli biti u društvu vlasnika, a da pritom nije previše željan pažnje. Njegova inteligencija ga čini odličnim terapijskim psom.

Foto: Loveyourdog

Jorkširski terijer

Ako živite u gradu, tražite psa malog rasta i ne smeta vam da ga povremeno nosite dok ste vani, ovog je idealan pas za vas. Po pririodi je vrlo znatiželjan i zato se često želi igrati. Osjetljiv je na hladnoću, tako da mu tokom zimskih mjeseci obavezno trebate obući prsluk.

Foto: Highlandcanine

Čivava

Zbog njene male veličine i temperamenta, čivavi je potrebno mirno kućno okruženje, po mogućnosti bez male djece koja će je uznemiriti. Uprkos specifičnim potrebama, prilagodljiva je i poslušna. Njega čivave varirat će ovisno o tome ima li dugu ili kratku dlaku. Općenito, povremeno kupanje bit će sasvim dovoljno. Kratkodlake se četkaju povremeno, a dugodlake jednom sedmično.

Foto: Phanuwat Yoksiri/Getty Images

Psi su najbolji kućni ljubimci zato što će vas bezuvjetno voljeti. Zbog vas su spremni ostaviti razlike po strani i pristati će na suživot čak i sa drugim životinjama koji su im prirodni neprijatelji.

Klix.ba

I.S
Autor/ica 24.9.2021. u 12:18