Koliko je star vaš pas? Naučite pravilno izračunati pseće godine!

tačno.net
Autor 16.5.2019. u 10:09

Koliko je star vaš pas? Naučite pravilno izračunati pseće godine!

foto: Unsplash

Svatko tko ima psa bar se jednom zapitao koliko njegov pas doista ima godina. Svima je jasno da psi odrastaju puno brže, stoga njihove godine ne mogu biti ekvivalentne našima. Svi bismo mi htjeli da naši psi žive puno duže, no to jednostavno nije moguće.

Prije su se godine pasa računale tako da je svaka kalendarska godina vrijedila sedam psećih. No to danas ne vrijedi jer su ljudi, ali i ljubimci, tada umirali ranije. Ljudi s najviše sedamdeset, a psi s deset.

Zahvaljujući napretku medicine i veterine, vijek se za obje vrste produljio. Tako da danas postoji druga računica. Prema Veterinarskom udruženju Amerike godine se izračunavaju ovako:

Prva godina psa ekvivalent je petnaest ljudskih. Dakle, kad vaš pas napuni prvu godinu, on je, zapravo, napunio petnaest. Druga godina donosi još devet ljudskih, a svaka sljedeća još najmanje četiri.

No ne smijemo zaboraviti na to da teži psi žive kraće pa samim tim i brže stare. Manji će psi, prema tome, stariti sporije. Kako biste lakše shvatili, donosimo vam tablicu pomoću koje možete izračunati točne godine svog psa.

index.hr

tačno.net
Autor 16.5.2019. u 10:09