KOLIKO SE TROŠI NA ZAŠTITU ŽIVOTINJA U HRVATSKOJ? – 3. dio

tačno.net
Autor 9.9.2015. u 12:24

Izdvajamo

  • -Koliko se novca zaista isplaćuje u svrhu zbrinjavanja napuštenih životinja? -Kome ide novac za tu svrhu? -Što zaista tim novcem plaćaju porezni obveznici? Ta pitanja su u Hrvatskoj i dalje otvorena i mi nismo uspjeli pronaći odgovor.

Povezani članci

KOLIKO SE TROŠI NA ZAŠTITU ŽIVOTINJA U HRVATSKOJ? – 3. dio

(recept za sarmu ili zašto je statistika zaista skup netočnih podataka?)

Pokušali smo saznati koliko se u stvari u Hrvatskoj izdvaja novca za zbrinjavanje napuštenih životinja.

S obzirom da u Hrvatskoj imamo 428 općina i 128 gradova raspoređenih u 20 županija, svima je bilo jasno da krećemo u iscrpljujuću borbu, jer za sve općine i gradove smo trebali pronaći iznose koje izdvajaju za zbrinjavanje napuštenih životinja. Volje i upornosti nam nije manjkalo, a niti volontera koji su se uhvatili u koštac s golemim brojem gradova i općina, šumom web stranica, linkova, dokumenata, tablica.

Nakon brojnih problema s kojima smo se susreli, jer nemaju svi web stranicu ili nemaju svi jasno naznačen link za proračun/javnu nabavu, nemaju svi ažurne podatke za ovu godinu. Tek kad se pronađe željeni dokument počinje veselje, jer treba prelistati stotine stranica, pregledati stotine stavaka, prelistati stotine opisa i onda se suočiti sa činjenicom da su podaci do kojih smo došli poražavajući.

Istraživanjem smo došli do cifre od preko 18 mil./kn koja se godišnje prikaže u proračunima gradova/općina, za zbrinjavanje napuštenih životinja ili neku sličnu namjenu. Tu vlastodršcima nije manjkalo mašte u opisima troška koji pokrivaju, no mi smo u obzir uzimali samo očite, koje su uglavnom nazivali ‘vetrinarske usluge’ i tome slično.

I tu počinju problemi jer:

– Više od pola općina/gradova, tj. 56% nema jasno iskazan iznos koji se izdvaja za zbrinjavanje napuštenih životinja niti u javnoj nabavi niti u proračunu.
– Skoro dvije trećine tj. 73% nema jasno iskazan iznos koji se izdvaja za zbrinjavanje napuštenih životinja u javnoj nabavi.
– Skoro dvije trećina, tj. 72% nema jasno iskazan iznos koji se izdvaja za zbrinjavanje napuštenih životinja u proračunu.
– U samo 2% slučajeva se proračun i javna nabava podudaraju.

Iz ovoga se može pročitati slijedeće: dvije trećine Hrvatske uopće ne vodi brigu o napuštenim životinjama, za njih to nije niti komunalni, niti zdravstveni, a ponajmanje moralni problem.

Ili u 70% države nema problema, nema napuštenih životinja i nema potrebe o tome voditi brigu?

No što je s ovih 30ak % koji imaju kakve-takve podatke?

Tu se postavljaju nova pitanja:

-Koliko se novca zaista isplaćuje u svrhu zbrinjavanja napuštenih životinja?
-Kome ide novac za tu svrhu?
-Što zaista tim novcem plaćaju porezni obveznici?

Ta pitanja su u Hrvatskoj i dalje otvorena i mi nismo uspjeli pronaći odgovor.

I tako, umjesto da dobijemo odgovore, naišli smo samo na još pitanja.

Proračuni i javne nabave – tablica:
https://www.facebook.com/…/PRORA%C4%8CUNI%20FINAL%20pro%C4%…

(by Anita, voditeljica istraživanja)

Psi laju a karavane prolaze

tačno.net
Autor 9.9.2015. u 12:24