Koliko su ujedi komaraca opasni za pse

I.S/Klix.ba
Autor 5.6.2021. u 12:20

Koliko su ujedi komaraca opasni za pse

Foto: Pixabay

Komarci tokom ljeta ne stvaraju problem samo ljudima, već i njihovim ljubimcima. Njihov ugriz može izazvati oticanje, crvenilo i osip.

Veterinari navode kako vlasnici u većini slučajeva ne primijete da se nešto dogodilo, naročito ako njihov pas ima dužu dlaku. U rijetkim slučajevima može izazvati ozbiljnije alergijske reakcije.

Nažalost, ugrizi komaraca ne samo da mogu izazvati nelagodu, već mogu ugroziti i zdravlje psa. Naprimjer, komarci mogu prenijeti potencijalno fatalnu bolest koja se naziva bolest srčanog crva.

Srčani crv je parazit koji živi u srcu, plućima i krvnim žilama. Može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput zatajenja srca i oštećenja drugih organa vašeg ljubimca.

Predlaže se da izbjegavate izvoditi psa u šetnju kada je sumrak ili zora jer su komarci u tim dijelovima dana najaktivniji. Sredstvo protiv komaraca za pse vam također može pomoći.

Vlasnici bi se po pitanju prevencije bolesti srčanog crva trebali obratiti veterinaru koji će znati odabrati odgovarajući proizvod za psa. Bitno je da on pouzdan, odnosno da se nabavlja u veterinarskoj klinici.

Klix.ba

I.S/Klix.ba
Autor 5.6.2021. u 12:20