Krijumčarenje egzotičnih životinja u Kolumbiji postao jedan od najunosnijih poslova

tačno.net
Autor 19.9.2021. u 09:38

Krijumčarenje egzotičnih životinja u Kolumbiji postao jedan od najunosnijih poslova

Foto: CAR Cundinamarca

Trgovina i krijumčarenje zaštićenim i egzotičnim životinjama u svijetu u stalnom je porastu, čija vrijednost iznosi više od 20 milijardi dolara godišnje i uz šverc narkotika i oružja, jedan od najunosnijih krijumčarskih poslova.

Zbog ilegalne trgovine životinja brojne životinjske vrste dovedene su na ivicu izumiranja zbog krivolovaca i trgovaca životinja, piše Anadolija.

Jedna od zemalja s najvećom bioraznolikošću u svijetu je Kolumbija, gdje živi svaka sedma vrsta životinja u svijetu, uključujući 467 različitih vrsta sisavaca, 1.768 ptica, 609 vodozemaca i 475 gmazova.

U Kolumbiji se vrijednost krijumčarenja životinja kreće oko 17 miliona dolara godišnje i četvrti je najunosniji krijumčarski posao.

Vlasti u toj zemlji pokrenule su borbu protiv krijumčarenja i trgovine egzotičnim životinja, spasivši i zbrinuvši mnoge od njih.

Jedan od rezervata gdje su trajno zbrinute žrtve ilegalne trgovine je Ekopark Sabana u Tocancipi, gradu u sjevernom dijelu savane Bogota.

Prirodni rezervat prostire se na površini od 70.000 hektara i dom je mnogobrojnim životinjama koje su spašene od krijumčarenja.

Među njima su majmuni, najveća vrsta mačke u svijetu, tigar, lavovi, kornjače, medvjedi, flamingosi i brojne vrste ptica, poput populacija južnoameričkih crvenožutih papagaja koji se love za američke i evropske kolekcionare.

U Kolumbiji postoji više od 54.800 registrovanih vrsta životinja, biljaka, gljiva i mikroorganizama, što je čini drugom najraznovrsnijom nacijom na svijetu.

Podaci koje je prikupilo Ministarstvo okoliša i održivog razvoja te zemlje ukazuju na to da su 2017. godine vlasti zaplijenile ukupno 23.605 životinja nakon što su uklonjene sa svojih staništa radi prodaje u inozemstvo. Svake godine u toj zemlji bude spašeno oko 10.000 životinja.

Novčana kazna za krijumčare zaštićenih i egzotičnih životinja u Kolumbiji kreće se oko milion američkih dolara, dok im prijeti zatvor u trajanju do devet godina.

klix.ba

tačno.net
Autor 19.9.2021. u 09:38