Labudovi su prijetnja New Yorku pa ih se planira usmrtiti više od dvije tisuće

tačno.net
Autor 26.2.2014. u 08:42

Labudovi su prijetnja New Yorku pa ih se planira usmrtiti više od dvije tisuće

Njihova se ljepota slavi od antike, u Engleskoj ih štiti kraljica, ali država New York objavila je rat labudovima i želi ih istrijebiti smatrajući da predstavljaju nedopustivu prijetnju.

Plan je usmrtiti 2200 labudova do 2025., uz glasno negodovanje njihovih zaštitnika.

Labudove su u Sjevernu Ameriku unijeli europski kolonizatori kako bi ukrasili svoja imanja krajem 19. stoljeća. No, u 21. stoljeću njihova romantična ljepota ostavlja vlasti hladnima.

Labudovi napadaju ljude, uništavaju vegetaciju, ugrožavaju lokalne životinjske vrste, predstavljaju prijetnju za zrakoplove i zagađuju vodene tokove jer njihov izmet može sadržavati bakteriju E.coli, po podacima Ministarstva za očuvanje okoliša države New York.

Otkad se zrakoplov US Airwaysa sudario s jatom gusaka u siječnju 2009. iznad New Yorka, primoravši pilota da sleti na rijeku Hudson, američko ministarstvo poljoprivrede svake godine ograničava broj gusaka iz Kanade.

Država New York želi proširiti borbu na labudove radi “zaštite integriteta ekosustava”. Do 2025. dopušteni će biti samo oni koji žive u zatočeništvu i pripadaju “odgovornom vlasniku”.

Za ostale “metode kontrole uključuju lov, hvatanje i usmrćivanje, u skladu s odredbama glede njihova života u divljini”, piše u planu Ministarstva okoliša.

Gnijezda će biti uništena, jaja probušena ili sterilizirana.

Udruga “Goose Watch NYC” (Nadzor gusaka u New Yorku), koja se već protivi ograničavanju broja gusaka, zatražila je da se plan ukine.

“Skandalozno je htjeti istrijebiti vrstu koja obitava u državi više od 150 godina”, izjavio je osnivač udruge David Karopkin.

Peticija protiv plana na internet stranici udruge do utorka je skupila 26.110 potpisa.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.2.2014. u 08:42