Lisica prešla put od Norveške do Kanade za 76 dana

Lisica prešla put od Norveške do Kanade za 76 dana

Foto: UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES

Mlada polarna lisica prešla je put od norveškog ostrva Svalbard do severne Kanade dugačak 3.506 kilometara koji je trajao 76 dana.

„Put ove lisice ostavio je naučnike bez teksta”, navode lokalni mediji sa Grenlanda.

Istraživači iz norveškog Polarnog instituta u martu prošle godine su stavili GPS uređaj na lisicu i pustili je u slobodu.

Tada je lisica bila stara nešto manja od godinu dana. Krenula je u potragu za hranom a za samo 21 dana stigla je do Grenlanda. A razdaljina od ostrva Svalbard do Grenlanda iznosi 1.512 kilometara.

Sa Grenlanda je krenula dalje i prešle još oko 2.000 kilometara do ostrva Elzmer u Kanadi. To je bilo 76 dana pošto je napustila Svalbard.

Neverovatno

Istraživači su bili oduševljeni, ne toliko pređenim brojem kilometara, već brzinom lisice. Prosečno je prelazila 46 kilometara na dan.

„Nismo mogli da verujemo šta vidimo. Mislili smo da je možda uginula ili se popela na brod. Ali u toj oblasti nije bilo brodova. Bili smo šokirani”, rekla je Eva Fuglei iz Polarnog instituta u Norveškoj.

Do sada nije zabeležen slučaj lisice koja je prešla toliki put tako brzo.

Fuglei je sarađivala sa Arnoom Taruom iz Norveškog Instituta za istraživanje prirode.

„Tokom leta imaju dovoljno hrane, ali mnogo teže je zimi. Tada lisice često menjaju stanište kako bi preživele. Ali ova lisica je otišla dalji od svih. To malo stvorenje pokazalo je da ima ogroman kapacitet”, rekla je Fuglei.

Polarni institut saopštio je da je lisica napravila dve pauze tokom putovanja preko Grenlanda.

Naučnici smatraju da je to verovatno uradila kako bi se odmorila, ali i sačekala da se poboljšaju vremenske prilike. Debelo krzno omogućilo joj da to uradi.

Ledeni pokrivač se smanjuje

Nikada neže saznati šta malena lisica sada radi u Kanadi s obzirom da je njen lokator prestao da radi.

Ali definitivno će morati da promeni navike u ishrani.

„Lisice sa ostrva Elzmer uglavnom jednu leminge, za razliku od pripadnika iste vrste sa ostrva Svalbard koji više vole morsku i primorsku hranu”, navodi Fuglei.

Smanjivanje ledenog pokrivača ozbiljno utiče na polarne lisice. One više ne mogu da posećuju Island, pa su lisice sa Svalbarda maltene potpuno izolovane.

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-48833230